Stopa siromaštva u Srbiji smanjena sa 8,8 odsto na 7,2 odsto !!!

ODLIČNI REZULTATI NAJMLAĐIH ATLETIČARA SFS BORCA NA KROSU RTS-A U REKOVCU !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

17/10/2018

[views]

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je stopa siromaštva u Srbiji smanjena sa 8,8 odsto, koliko je iznosila u 2006. godini, na 7,2 odsto, koliko je bila u 2017. a to pokazuju podaci o apsolutnom siromaštvu u našoj zemlji koje se meri prema uporedivoj metodologiji.

trong>Upravo ti podaci pokazuju da su kritike koje je juče iznela Demokratska stranka, kako država ne čini ništa da se siromaštvo smanji, apsolutno netačne i proizvoljne.

-Noviji podaci o kretanju siromaštva ukazuju na to da se od 2014. godine do danas beleži konstantan pad stope siromaštva u Srbiji, tako da je ta stopa u poslednjim godinama niža u odnosu na onu iz 2006. i 2007. godine – navodi se u saopštenju.

Na trend smanjenja siromaštva uticali su, pre svega, rezultati ekonomske politike prethodne i ove vlade, a posebno sprovedene mere fiskalne konsolidacije i ukupnih ekonomskih reformi.

Tako stopa nezaposlenosti u Srbiji u drugom kvartalu ove godine iznosi 11,9 odsto i praktično je prepolovljena u odnosu na 2012. godinu, u vreme kada je ekonomsku politiku kreirala upravo Demokratska stranka.

Rezultati ekonomskih reformi i stabilizacija javnih finansija omogućili su i povećanje socijalnih davanja u Srbiji – od 2010. do 2017. godine budžetska izdvajanja za najsiromašnije povećana su tri puta, što pokazuje posvećenost države zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva.

Zahvaljujući povećanim socijalnim davanjima, stopa siromaštva u 2017. godini smanjena je za čak 28 odsto.

Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike u procesu pristupanja Evropskoj uniji, koji je Vlada usvojila u maju 2016. godine, i koji se odnosi na period do 2020. godine, definiše osnovne pravce reformi u oblasti socijalnog uključivanja.

Reč je o krovnoj strategiji za socijalne politike u Srbiji, a do kraja ove godine biće objavljen izveštaj o realizaciji mera iz tog dokumenta.

Potvrdu da Vlada predano radi na smanjenju siromaštva i posebno na zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva, ilustruje i činjenica da tokom sprovođenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine nisu smanjivane penzije penzionerima sa najmanjim primanjima.

Sprovedene mere fiskalne konsolidacije bile su neophodne zbog neodrživog stanja javnih finansija i činjenice da je Srbiju samo nekoliko meseci delilo od bankrota, što je nasleđe i (ne)odgovornost onih koji danas neosnovano kritikuju – Demokratske stranke.

Rezultati u oblasti smanjenja siromaštva pokazuju dobar trend, a Vlada Srbije ostaje posvećena tome jer se može i mora učiniti još više. Nastavljamo da radimo na unapređenju položaja svih građanki i građana kroz stvaranje društva jednakih mogućnosti za sve.

Tim Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU tim), uz podršku Švajcarske Konfederacije, predano radi na stvaranju adekvatnih politika koje će dodatno smanjiti stopu siromaštva u Srbiji.

SIPRU tim od 2009. godine pruža podršku u izgradnji kapaciteta Vlade i resornih ministarstava u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja.

Ovaj tim je od 1. januara ove godine pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije, čime je dobio centralnu ulogu u koordinaciji svih institucija koje se bave smanjenjem siromaštva, što je još jedan važan pokazatelj odlučnosti Vlade da sistemski radi na suzbijanju te pojave.

EKONOMIJA