MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

ODZVONILO je besplatnim tehničkim pregledima i registraciji vozila „na crno“

Broj pregleda: 482

Od 5. jula počinje primena novog Pravilnika kojim se propisuju uslovi za obavljanje tehničkih pregleda vozila. Predloženo da košta od 3.000 do 4.700 dinara, ali minimalnu cenu odrediće država

Foto: TP-Mance auto

ODZVONILO je besplatnim tehničkim pregledima i registraciji vozila „na crno“ bez odlaska na liniju provere ispravnosti vozila! Minimalnu cenu kontrole na kanalu, proceniće Ministarstvo trgovine, a zasad postoji predlog da taj pregled košta od 3.000 do 4.700 dinara.

Ovo su najvažnije novine „Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda vozila“ koji stupa na snagu 5. jula ove godine.

– Fotografisanje vozila na liniji tehničkog pregleda, koji predviđa pet obaveznih fotografija i vođenje evidencije vraćenih vozila je u suštini najvažniji rezultat koji očekujemo od primene novog Pravilnika – kaže, za „Novosti“, Vladimir Marinković, predsednik UO Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP). – Tačno je propisan postupak i vreme trajanja provere ispravnosti vozila.

Prema njegovim rečima, odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđeno je da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo trgovine, određuje najnižu i najvišu cenu usluge tehničkog pregleda na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

– Sa naše strane, a pritom mislim na sva udruženja tehničkih pregleda Srbije (NATEP, UOTP i ATPV), mi smo naš predlog cena poslali MUP Srbije sa obrazloženjem, preciznom računicom koliko bi ta usluga morala da košta – naglašava Marinković.

U tom predlogu, cena tehničkog pregleda za putnički automobil bi se kretala od 3.000 do 4.700 dinara. U udruženjima tehničkih pregleda, veruju da će Ministarstvo trgovine sigurno propisati minimalnu cenu ali da bi bilo i najbolje da sve tržište reguliše.

Izvesno je, međutim, da će sada biti zakazivanja tehničkih pregleda jer će biti potrebno najmanje 35 minuta kontrole po vozilu. Kontrola vozila se, u suštini, ne menja. I dalje će se proveravati kočnice, fizičko stanje vozila, upravljački sistem, stakla… Na listi pregleda biće i stanje karoserije vozila.

– Niko neće biti vraćen sa tehničkog pregleda zbog, kako se to kaže, „tačkica rđe“ – objašnjava Marinković. – Neće, međutim, moći da prolaze vozila sa 15 do 20 odsto truleži, kao do sada.

Najvažnije je, slažu se svi, od predstavnika Udruženja tehničkih pregleda do vozača da se uvede red u ovu oblast i da nam se na drumovima nađu tehnički ispravna vozila koja ne ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.

ZAGAĐIVAČIMA ROK TRI GODINE

NA tehničkim pregledima ubuduće će se meriti i količina izduvnih gasova, ali će svi oni koji budu premašili zadate norme koje vozilo ima u trenutku kada je napravljeno, biti o tome samo obavešteni.

– Njima će se dati rok od tri godine da svoje vozilo dovede u okvir zadatih normi bilo da ugrade ili zamene katalizatore, filtere – objašnjava Marinković.

PRETHODNE VESTI

MOJITO BEND – BLEDA SENKA>>klik na PLAY