TAJNA ODAJA u Keopsovoj piramidi!!!

 

TAJNA ODAJA u Keopsovoj piramidi!!!

  • Izvor:novosti.rs

02/11/2017

U Keopsovoj piramidi u Egiptu, naučnici su po prvi put od 19. veka otkrili veliki prazan prostor koji bi mogao da predstavlja novu tajnu odaju.

lang=“sr-YU“>Međunarodni tim naučnika koji su na ovom otkriću radili, saopštio je da je prazan prostor od 30 metara dubine smešten iznad velike galerije u piramidi, prenosi AP.

Svrha ove odaje nije još otkrivena niti to da li je izgrađena sa idejom da uopšte ima neku svrhu.

Ovo otkriće naučnici su izveli zahvaljujući kosmičkim zracima odnosno elementarnim česticama koje se zovu mioni i koje imaju neobično svojstvo da vrlo slabo reaguju sa materijom tako da mogu, poput rendgena samo dublje, da prodru kroz debele slojeve čvrstih materijala, kao što su kameni blokovi piramida.

Velika piramida, poznata i kao Kufuova piramida je izgrađena kao grobnica za egipatskog faraona četvrte egipatske dinastije Keopsa (Kufua) u DžDžVI veku pre nove ere i ona zajedno sa Kefrenovom i Mikerinovom piramidom predstavlja jedino očuvano antičko svetsko cudo.

Piramida je visoka 138,75 metara, dužine 225 metara i obuhvata površinu od 5,3 hektara. Na njoj je 20 godina radilo 100.000 ljudi.

Kako navodi agencija, posetioci ove piramide mogu do velike galerije da prođu kroz jedan veliki tunel, dok nova otkrivena odaja izgleda da nije povezana sa bilo kojim poznatim unutrašnjim prolazima.

Naučnici su ovaj pronalazak nazvali „velikim otkrićem“ koji je pokazao kako savremena fizika može da baci novo svetlo na svetsko arheološko nasleđe.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI