Snima se film o Tolstojevom Vronskom- „Ako poginem, srce mi ostavite u Srbiji, a telo prenesite u Rusiju“!!!

 

Snima se film o Tolstojevom Vronskom- „Ako poginem, srce mi ostavite u Srbiji, a telo prenesite u Rusiju“!!!

  • Izvor:S.P.

10/12/2017

Najčuveniji pukovnik ruske vojske Nikolaj Nikolajevič Rajevski, koji je Lavu Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik grofa Vronskog u romanu “Ana Karenjina”, sahranjen je u Ukrajini, ali je njegovo srce pokopano u Đunisu, mestu u blizini Kruševca.

U pomoć Srbima koji su bili u ratu sa Turcima davne 1876. godine, dolazili su mnogobrojni dobrovoljci iz inostranstva, najviše iz Rusije. Među mnogim dobrovoljcima bio je tridesetogodišnji ruski pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, potomak čuvene ruske plemićke porodice i unuk generala Rajevskog koji je vodio rusku vojsku protiv invazije Napoleona.

style=“text-align: left;“>Čovek koji je Lavu Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina“,nakon svega 16 dana boravka u Srbiji ušao je u istoriji.

Tokom priprema Srbije za rat, kao izaslanik ruskog cara Aleksandra II, Rajevski je 1867. u više navrata boravio u izviđačkoj misiji obilaska putnih pravaca prema Bosni, poprišta budućeg rata, a o svojim zapažanjima obaveštavao je vlast u Srbiji i vladu Rusije.

Prema najprevođenijem romanu, nakon što se Karenjina bacila pod voz, grof Vronski se prijavio u dobrovoljce i otišao u rat u Srbiju. Tolstoj time završava priču, a život Nikolaja Rajevskog okončao se pogibijom u bici sa Turcima 20. avgusta 1876. kod sela Gornji Androvac, nedaleko od Aleksinca.

Narodna legenda kaže da je samo nekoliko minuta pre pogibije Rajevski ručao, pio vino i polazeći na položaj rekao: „Ako poginem, srce mi ostavite u Srbiji, a telo prenesite u Rusiju“.

Njegovo telo sahranjeno je u porti manastira Svetog Romana u Đunisu, a odatle je posle nekoliko dana preneto u Beograd. Petog septembra ispraćeno je uz velike počasti za Rusiju, posle opela u sabornoj crkvi kome je prisustvovao kralj Milan. Za vreme opela u Sabornoj crkvi činodejstvovao je prvi srpski mitropolit Mihailo sa sedamnaestoricom sveštenika.

Njegovi posmrtni ostaci prvobitno su sahranjeni u porti manastira Sveti Roman kod mesta Đunis na putu Ražanj-Kruševac, ali su tu počivali samo nekoliko dana. Nakon dolaska u Srbiju njegove majke Ane Mihajlove, telo Rajevskog preneto je u Beograd odakle je, uz najviše vojne počasti i opelo u Sabornoj crkvi kom je prisustvovao i knez Milan Obrenović, ispraćeno u selo Razumovska u Ukrajini gde je sahranjeno u porodičnoj grobnici.

DEDA RATOVAO PROTIV NAPOLEONA

PUKOVNIK Rajevski, odnosno Tolstojev Vronski, unuk je čuvenog generala Rajevskog, junaka rata protiv Napoleona i posebno Borodinske bitke 1812. godine. Rođeni brat pukovnika Rajevskog bio je ađutant ruskog cara Nikolaja Drugog. Rajevski je bio samo jedan od nekoliko stotina ruskih oficira koji su tokom rata poginuli u Srbiji.

BIKOVIĆ KAO PUKOVNIK

PRE nekoliko dana u Gornjem Adrovcu započeto je snimanje dokumentarno-igranog filma „Zvezda i smrt grofa Vronskog – Srpski gambit“, u kojem će mladog Tolstojevog junaka, odnosno pukovnika Rajevskog, glumiti Miloš Biković. Profesor Potočan je pozvan da se pridruži filmskoj ekipi kako bi u svojstvu eskperta rasvetlio misije Rajevskog u Srbiji. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom ministarstava kulture Srbije i Rusije.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI