IDEJA za auto-put koji bi povezao Beograd i Sarajevo stara je nekoliko decenija!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

10/12/2017

IDEJA za auto-put koji bi povezao Beograd i Sarajevo stara je nekoliko decenija, a njegova trasa kroz Srbiju već je iscrtana – preko Požege i Užica do Kotromana, dok bi u BiH ušla na području Višegrada. S druge strane granice, međutim, ima i drugačijih ideja. Jedna od njih je da moderna saobraćajnica prođe kroz Bijeljinu, Brčko i Tuzlu. To bi značilo da Srbiji nedostaje samo priključak od auto-puta Beograd – Zagreb kod Kuzmina, pa do granice sa Republikom Srpskom.

ko će se dve prestonice povezati trenutno zavisi od dogovora unutar BiH. Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija spremna da podrži bilo koje od ova dva rešenja.

U Saobraćajnom institutu CIP kažu da su već uradili Generalni projekat, sa prethodnom studijom opravdanosti, auto-puta od Požege preko Užica i Kremne do Kotromana, na granici sa Republikom Srpskom, koji se nastavlja dalje kroz Bosnu i Hercegovinu preko Višegrada do Sarajeva. Trasa ovog auto-puta je neposredno pored Užica i Čajetine, a samo nekoliko kilometara je udaljena od Zlatibora, jer prolazi kroz Kraljeve vode. Ta trasa, na kojoj bi trebalo asfaltirati oko 60 kilometara, imala bi veliki značaj za stanovnike zapadne Srbije, jer bi time Užice, kao najveći grad u ovom regionu, bio povezan sa Koridorom 11.

Odgovorni projektant CIP-a Dragoslav Dragićević kaže da je planirana izgradnja 62 mosta i 22 tunela.

– Početak trase je na 4,5 kilometara od Požege, gde se ukršta sa Koridorom 11, a kraj je na granici, 13 kilometara od Višegrada – objašnjava Dragićević. – Dužina saobraćajnice je 60, 65 kilometara, a projektovana je za brzinu od 100 kilometara na čas. Predviđeno je pet denivelisanih raskrsnica, Požega, Zlakusa, Mačkat, Kremna i Kotroman i 13 nadvožnjaka.

S druge strane, načelnici Tuzle, Bijeljine i Brčkog i dalje računaju na drugu trasu, koja bi išla preko tog dela BiH. Za nju ne postoje projekti ni sa jedne ni sa druge strane granice.

MOSTOVI

PROCENjENA investiciona vrednost izgradnje ove deonice je 830,5 miliona evra, što je oko 13,7 miliona evra po kilometru. Ukupna dužina mostova je 14,5 kilometara, a tunela 12,8 kilometara.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA