09/05/2021
[views]
Mančmelou kolač, sastojci:za koru: 6 žumanaca, 190 g šećera, 100 g brašna, 10 g kakaoa, 5 g praška za pecivo, 125 ml hladnog mleka, 10 g vanilin šećera
za šam:
- 6 belanaca
- 250 g šećera
za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 1,5 kašika ulja
- 1 kašika ulja za pleh
- 1 kašika brašna za pleh
Okvirno vreme pripreme 60 minuta.
Mančmelou kolač, priprema:
Odvojiti žumanca i belanca.
- Umutiti žumanca sa šećerom.
- Dodati vanilin šećer.
- Dodati mleko.
- Dodati brašno, prašak za pecivo i kakao.
- Sve dobro sjediniti.
- Nauljiti i pobrašnjaviti pleh.
- Smesu izliti u pleh.
- Peći 20 minuta na 180 stepeni C.
- Dok se kora peče umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam.
- Delimično pečenu koru nožem odvojiti od ivica pleha.
- Ravnomerno rasporediti šam odozgo.
- Peći još 20 minuta na 180 stepeni C.
- Crnu čokoladu otopiti uz dodatak ulja.
- Nožem opkrojiti kolač (skinuti višak šama sa ivica).
- Preliti otopljenom čokoladom odozgo.
- Ostaviti da se prohladi.