Zbog sprečavanja širenja virusa korona pojačana kontrola putnika i robe na svim graničnim prelazima !!!

09/03/2020

Pojačana kontrola putnika i robe na svim graničnim prelazima: Putnici obavezni da kažu odakle dolaze

U slučaju simptoma virusa korona stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama, primenjuju se pooštrene mere i njima se ne dozvoljava ulazak u BiH,  prenosi portal  novosti.rs


Zbog sprečavanja širenja virusa korona, na svim graničnim prelazima Bosne i Hercegovine pojačana je kontrola putnika i robe, ali su svi međunarodni granični prelazi sa Srbijom i Hrvatskom u funkciji.

Od sinoć su od strane Granične policije Crne Gore zatvoreni međunarodni prelazi Hum-Šćepan Polje i Vitine-Šule, dok je i dalje otvoren međunarodni granični prelaz Metaljka, prenosi sarajevski portal Klix.

Granična policija BiH dobila je dopis od Ministarstva bezbednosti BiH, prema kojem je zabranjen ulazak strancima koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, posebno iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

U slučaju simptoma virusa korona stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama, primenjuju se pooštrene mere i njima se ne dozvoljava ulazak u BiH.

PUTNICI NA GRANICI OBAVEZNI DA KAŽU ODAKLE DOLAZE

Već posle prvih registrovanih slučajeva virusa korona u Srbiji predviđene su adekvatne mere prevencije i zaštite koje, između ostalog, podrazumevaju i određene izmene u radu MUP, rekao je na RTS direktor policije Vladimir Rebić.

Preventivno su zatvorena 42 manja granična prelaza, a iz policije apeluju na državljane Srbije koji se vraćaju u zemlju da na graničnim prelazima informišu službenike MUP u kojim su zemljama boravili.


Direktor policije Vladimir Rebić je rekao za RTS da je vlada donela odluku da se zabrani ulazak putnicima iz jedne kineske provincije, iz jednog grada u Južnoj Koreji, iz kantona Tićino u Švajcarskoj i svim stranim državljanima koji dolaze iz Italije, Irana i Rumunije.

Ova zabrana se ne odnosi na vozače teretnih vozila u međunarodnom drumskom saobraćaju.

„Ukoliko postoji prevoz sa dozvolom nadležnih organa, koji se odvija iz Rumunije i Italije sa konačnom destinacijom u Republici Srbiji, teretna vozila mogu ući u Srbiju uz poseban nadzor sanitarnog inspektora“, istakao je Rebić i dodao da se teretnim vozilima u tranzitu kroz Srbiju dozvoljava prolaz u trajanju od 12 sati.

Do sada, kaže Rebić, na graničnim prelazima nisu evidentirane problematične situacije sa putnicima kojima je zbog mera vlade Srbije bio zabranjen ulazak u zemlju.

Direktor policije je naveo da će pod posebnim nadzorom biti i državljani Srbije koji žive u Srbiji, a za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

„Odluku o tome donosi sanitarni inspektor i nakon toga oni se sprovode u zdravstvenu ustanovu“, kazao je Rebić.

Privremeno su zatvorena 42 manja granična prelaza kako bi se sprovela efikasnija kontrola i bolja zaštita građana Republike Srbije od osoba koje su u inostranstvu mogle biti zaražene virusom.

DRUŠTVO