Promenom zanimanja naučite zanat koji se traži!!!

  • Izvor: novosti.rs

23. јуна 2017.

Nezaposleni promenom zanimanja dobijaju veću šansu da nađu poslovni angažman.. NACIONALNA služba za zapošljavanje (NZS), u skladu sa potrebama tržišta rada, redovno organizuje obuke za nezaposlene, koji promenom zanimanja ili sticanjem traženih kvalifikacija dobijaju priliku i veću šansu da nađu posao. 

Obuke su namenjene nezaposlenima sa evidencije i to pre svega onima iz ugroženih grupa, a organizuju se u saradnji sa specijalizovanim centrima ili poslodavcima. NSZ organizuje obuke za tržište rada i obuke na zahtev poslodavca..

U krojačkom salonu „Mila“, u Požeškoj ulici na Banovom brdu u Beogradu, zatekli smo radnu atmosferu. Dvadeset dve polaznice obuke za krojenje i šivenje odeće pokazuju nam šta su do sada skrojile i sašile. Uz pomoć profesionalaca, dobar program i timski rad, kažu sve je lakše, a mi smo se uverili da imaju volju da nauče nešto novo, a nedostaje im ni kreativnosti.

– Kompleksan je zanat, težak, ali vrlo inspirativan. Moda se stalno menja, pa tako moramo i stalno da učimo nešto novo. Polaznice obuke su vredne, pouzdane i spremne da pomažu jedna drugoj – objašnjava nam vlasnica salona Milanka Milošević, vidno zadovoljna grupom koja je na obuci.

Šest nedelja u dve smene, polaznice obuke uče da kroje, da rade sa različitim materijalima, da zašiju rajsferšlus, preprave ili sašiju komad odeće… Rade i komplikovanije stvari (poput skrivenog ili ukrasnog rajsferšlusa, ukrašavanja maturske haljine ili venčanice), koje mogu da nauče samo kroz dobru praksu. Milanka kaže da su već prvih dana obuke učestvovale u kreiranju jedne venčanice i pokazale da su kreativne i da žele da rade ovaj posao.

Većina polaznica je već imala iskustva sa šivenjem, ali su tu jer žele da usavrše svoje znanje i da im ovo bude profesija. Vesna Miković bila je oduševljena kada joj je savetnik preporučio obuku za šivenje i krojenje, jer je, kako kaže, još kao mala imala želju da to nauči.

– Bilo mi je važno da naučim dobro da krojim. Do sada sam uspela da sašijem neke jednostavnije odevne komade, a sada, posle dobijenih brojnih saveta od profesionalaca, šivenje mi više uopšte nije teško. Sertifikat koji ću dobiti po završetku obuke sigurno će mi značiti u traženju posla – poručuje Vesna.

Dragana Mrkić je još kao mala prepravljala odeću. Bavi se dizajnom i voli da crta, pa se nada da će te dve ljubavi spojiti u posao.

– Veoma sam zadovoljna obukom. Pravi je izazov naučiti ovako kreativan posao. Želim da imam zanat u svojim rukama, da samostalno dizajniram, skrojim i sašijem komad, a do sada sam naučila mnogo toga, jer su nam u salonu pružili priliku da pokažemo svoje umeće – naglašava Dragana.

Vlasnica salona „Mila“ objašnjava da je pored velikog rada i prakse najvažnija ljubav prema ovom zanatu.

– Posla ima. Naš salon postoji već 17 godina i sarađujemo sa mnogim radnjama u Beogradu, tako da sam sigurna da polaznice, nakon obuke, neće imati problem da nađu posao. Već smo dogovorili posetu jedne privatne firme kojoj su potrebni radnici ovog profila, a i ja sam spremna da polaznicama koje se dokažu i pokažu volju da rade ponudim posao u salonu – otkriva Milanka Milošević.

Ovo je samo jedna od obuka za tržište rada koju organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Sve obuke se planiraju na osnovu potreba tržišta rada, odnosno za zanimanja koja su deficitarna i za koja ne može da se obezbedi dovoljan broj radnika za potrebe poslodavaca. Marčela Vuinac Obućina, načelnica Odeljenja za obrazovanje i obuke u NSZ, kaže da su ove godine realizovane obuke u okviru Projekta IPA 2012 „Povećanje delotvornosti politike zapošljavanja prema ugroženim grupama“, poput osnovne informatičke obuke – ECDL standard, obuke za engleski ili nemački jezik, veb-dizajn, krojenje i šivenje ili obuke za kuvare, pekare i negovateljice.

– Sve obuke se realizuju po ciklusima i još uvek traju, a namenjene su nezaposlenima koji spadaju u grupu teže zapošljivih, mladima bez kvalifikacija i niskokvalifikovanima, dugoročno nezaposlenima, Romima – ističe Marčela Vuinac Obućina.

Na kraju svake obuke dobija se sertifikat, pa polaznici postaju znatno konkurentniji na tržištu rada. Kompanije u kojima se obuke organizuju biraju se putem javnih nabavki, a filijale NSZ prate realizaciju i zadovoljstvo polaznika. Pored obuke za tržište rada, postoje i obuke na zahtev poslodavca, koje Nacionalna služba za zapošljavanje realizuje putem javnih poziva.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO