Počele “Vidovdanske svečanosti” u Pomoravlju!!!

Počele “Vidovdanske svečanosti” u Pomoravlju!!!

24. јуна 2017.

Ćuprija- Centralna svečanost, posvećena Vidovdanu, Boju na Kosovu i knezu Lazaru, održaće se 28. juna u porti manastira Ravanica kod Ćuprije, zadužbini kneza Lazara, u kojoj počivaju mošti kneza

Tradicionalnom “Vidovdanskom večeri” u Narodnoj biblioteci u Jagodini, koja se održava u okviru 32. Književnog festivala “Srpsko pero” na kojoj učestvuju pisci iz Pomoravlja i Srbije, počele su juče “Vidovdanske svečanosti” u Pomoravlju.

 

Centralna svečanost, posvećena Vidovdanu, Boju na Kosovu i knezu Lazaru, održaće se 28. juna u porti manastira Ravanicakod Ćuprije, zadužbini kneza Lazara, u kojoj počivaju mošti kneza, saopštila je opština Ćuprija.

“Vidovdanske svečanosti” u Ćupriji počeće 26. juna u Zavičajnom muzeju “Horeum Margi”, izložbom srednjovekovnog oružja “Kupini – poslednja prestonica srpskih despota”, koju piređuju Zavičajni muzej iz Rume i Vojni muzej iz Beograda.

Narednog dana u ćuprijskom muzeju biće upriličena promocija knjige “Srpski viteški kod” Marka Aleksića.

U porti “Ravanice”, 28. juna je celodnevni program, a u kome učestvuju Viteški klub “Svibor”, konjički klub “Nebesko brdo” a biće upriličeno i druženje likovnih umetnika, Kreativna radionica Predškolske ustanove “Dečija radost” iz Chuprije…

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić i episkom braničevski Ignjatije (Midić), obratiće se narodu u manastirskoj porti posle liturgije i pomena pogunulima u Boju na Kosovu. Toga dana, po tradiciji, u crkvi će biti otvoren kovčeg u kome se čuvaju mošti kneza Lazara.

Posle njihovog obraćanja, biće izveden igrokaz “Lazaru Vezenica”, nastupiće vokalni duet Braća Teofilović, KUD “Železničara” iz Ćuprije a svečanost u Ravanici će završiti “Vidovdanskim kolom”.

U sali Fonda PIO u Ćupriji uveče će profesor Predrag Marković održati predavanje na temu “Slobodarska tradicija Srba”. U Paraćinu, u okviru “Vidovdanskih svečanosti” nastupiće poznati srpski frulaš Bora Dugić.

U svim crkvama i hramovima, Pomoravlja, Resave i Levča, biće održane liturgije i parastosi kosovskim junacima, a u Jagodini i ispred Spomenika ratnicima svih srpskih ratova na Skevru omladine u centru grada.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

  • Izvor:

7. јуна 2017.[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ĆUPRIJA