Počela je distribucija vakcine protiv gripa ka institutima i zavodima u Srbiji za predstojeću sezonu!!!

Počela je distribucija vakcine protiv gripa ka institutima i zavodima u Srbiji za predstojeću sezonu!!!

29/09/2017

Počela je distribucija vakcine protiv gripa ka institutima i zavodima u Srbiji za predstojeću sezonu, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batuut“.

Nakon distribucije na teritoriji cele zemlje, vakcinacija može da počne na svim vakcinalnim punktovima.

Vakcina koja će biti dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Pastera, a ona osim tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

Osim navedenih, potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, zaposlenima u javnim službama koje su u riziku, a preporučuje se i svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO