POČELA IZGRADNjA novih i adaptacija postojećih bunkera za zračenje obolelih od raka u kliničkim centrima!!

POČELA IZGRADNjA novih i adaptacija postojećih bunkera za zračenje obolelih od raka u kliničkim centrima!!

24/08/2017

Počele pripreme za smeštaj šest novih aparata za zračenje onkoloških pacijenata; Oprema treba da bude spremna za rad krajem februara iduće godine 

Foto: novosti

IZGRADNjA novih i adaptacija postojećih bunkera za smeštaj šest novih aparata za zračenje obolelih od raka u kliničkim centrima Kragujevac i Niš počela je u utorak, u Zdravstvenom centru Kladovo u sredu, a u četvrtak radovi počinju i u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

U KC Niš, za koji se nabavlja jedan linearni akcelerator, već se renovira postojeći bunker, a u Kragujevcu, Kladovu i Beogradu grade se novi.

Izvođenje radova obezbeđeno je i uključeno u cenu nabavke radioterapijske opreme, koja, osim linearnih akceleratora, uključuje i CT stimulatore, kao prateću opremu za zračenje onkoloških pacijenata, za koju je iz kredita Svetske banke izdvojeno 17,8 miliona evra.

Prema ugovoru koji je potpisan sa konzorcijumom koji čine dve firme iz Srbije i jedna iz Velike Britanije, bunkeri bi trebalo da budu završeni i oprema instalirana i spremna za rad krajem februara 2018. godine. Zdravstvo Srbije po tom ugovoru radiološku opremu dobija po sistemu „ključ u ruke“, što znači da je konzorcijum dužan da izvede i građevinske radove, odnosno da adaptira postojeći bunker u Nišu, a u Kragujevcu, Kladovu i Beogradu da izgradi nove bunkere.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dobiće tri linearna akceleratora, jedan CT simulator i tri bunkera za smeštaj opreme. Za KC Kragujevac nabavlja se jedan aparat za zračenje i gradi jedan bunker, dok Niš, pored linearnog akceleratora, dobija i CT simulator i rekonstrukciju postojećeg bunkera, a Zdravstveni centar Kladovo jedan aparat za radioterapiju i bunker.

Nova oprema za radioterapiju, na koju se upućuje svaki drugi oboleli od karcinoma koji se u Srbiji godišnje otkriju kod 37.000 stanovnika, nabavlja se u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“. Ministarstvo zdravlja pregovara sa Svetskom bankom o kupovini novog akceleratora za Sremsku Kamenicu.

DOSTIZANjE STANDARDA

SA šest novih mašina za zračenje, i četiri koje su već puštene u pogon – dve u Nišu i po jedna u Beogradu i Kragujevcu – za koje je Vlada Srbije obezbedila 700 miliona evra, Srbija treba da dostigne svetski standard u radioterapiji. On podrazumeva jedan aparat za zračenje na svakih 250.000 stanovnika.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO