GRAĐANE Srbije, sudeći prema sušnoj sezoni, očekuje skupa jesen i zima!!!

GRAĐANE Srbije, sudeći prema sušnoj sezoni, očekuje skupa jesen i zima!!!

24/08/2017

Vrelo leto desetkovalo rod žitarica, kukuruza i soje, a uništeno i voće i povrće. Veće cene ove jeseni „preseliće se“ i na stočnu hranu, stoku, meso, mleko…

GRAĐANE Srbije, sudeći prema sušnoj sezoni, očekuje skupa jesen i zima. Katastrofalan rod pojedinih žitarica, naročito kukuruza i soje, uništeno voće i povrće, gotovo da će podići cenu svih proizvoda u tom lancu. Od samih useva, pa do stočne hrane, stoke, mesa, mleka…

– Do određenih poskupljenja će najverovatnije doći, ali je sada neozbiljno izlaziti sa procenama – kažu u Produktnoj berzi u Novom Sadu. – Ima više faktora, domaće tržište i domaća cena, kao i strano tržište koje mnogo više diktira cenu nego domaće. Kod nas može da se odrazi na cenu i da ide do nekog nivoa. Suša je bila kod nas, ali ne i u Rusiji, Ukrajini ili Kazahstanu, koje su najveći proizvođači žitarica.

Kako kažu u Produktnoj berzi, trenutno imamo situaciju da je cena suncokreta ista kao i prošle godine, a ovogodišnji rod je duplo manji. Takva je inostrana cena, i gledaju se ta tržišta. Kukuruz i soja su najviše ušli u sušu i sa njima je najveći problem.

– Pokušaće možda proizvođači da zbog smanjene proizvodnje podignu cene, ali plašim se da onda neće imati kupce za takvu robu – objašnjava agroekonomista Milan Prostran. – Postoje kupovna ograničenja koja su kod nas mala. Kod voća i povrća, ukoliko dođe do povećanja cena, to mogu uvoznici da iskoriste, i da unesu robu iz Albanije, Grčke, Turske ili Makedonije. I tako da ugroze domaće proizvođače. Ipak, kada je reč o ceni pšenice, kukuruza, soje ili šećerne repe, tu će sigurno do ći do pomeranja cena.

ZAMENA

PREMA rečima Prostrana, to može da se odrazi i na cene svinja u tovu, druge žive stoke, stočne hrane, ali i na poskupljenje mesa i mleka. Potrošači uvek reaguju kada su promene cena, pa nađu zamenu za meso, ukoliko poskupi. Jedino gde ne mogu da odreaguju jesu hleb i mleko. Za sve drugo nađu mudru zamenu, smatra Prostran.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA