Đaci u više od 700 srpskih osnovnih škola nosiće od ovog septembra uniforme na časovima!!!

 

Đaci u više od 700 srpskih osnovnih škola nosiće od ovog septembra uniforme na časovima!!!

30/08/2017

U više od polovine škola u Srbiji od ovog septembra đaci bi trebalo da izgledaju isto. Kakve će uniforme biti, i ko će to platiti, zavisi od dogovora u pojedinačnim školama, kažu iz Ministartsva prosvete.

ci u više od 700 srpskih osnovnih škola nosiće od ovog septembra uniforme na časovima. Ostale bi trebalo da se izjasne do kraja tog meseca da li će i kada sprovesti jednoobraznost u oblačenju, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Škole će same odlučivati o tome ko će praviti uniforme i kako će izgledati, kao i ko će to platiti, javlja „Informer“.

Škole koje ne budu uvele uniforme, iako je to samo preporuka Ministarstva, ipak će snositi posledice – „biće u podređenom položaju kada dođe na red finansiranje na osnovu ukupnog vrednovanja škola“.

„Sve škole imaju obavezu da se izjasne o preporuci Ministarstva. Ovde poenta nije u uniformisanju, već u ukidanju socijalne razlike među učenicima. Želimo da se izbegne hvalisanje skupom i markiranom garderobom… a škola je mesto gde se pokazuje red i vaspitanje“, kaže ministar Mladen Šarčević.

Ministar kaže da će uniforme besplatno dobijati deca iz socijalno ugroženih kategorija, dok će ostali plaćati „simboličnu cifru“ jer će za to pare davati i lokalne samouprave i Ministarstvo.

Da su uniforme dobro rešenje smatra i predsednik Foruma srednjih škola, Milorad Antić.

„Učenice u školu dolaze obučene u kratke suknje, sa dubokim dekolteima, golih stomaka… a učenici glume ‘mangupe sa gradskog asfalta’. Takmiče se ko će se skuplje obući. To nije prikladno za decu tih godina i dodatno pravi razliku među imućnima i siromašnima“.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO