Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

25/11/2017

Memorandum o saradnji na uspostavljanju nacionalne SOS telefonske linije za žene žrtve nasilja potpisali su danas ministar za rad Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor “Telekoma” Predrag Ćulibrk.

Nasilje će moći da se prijavi na telefonski SOS broj 0800 222 003, operateri će raditi 24 sata, sedam dana u nedelji.

lefonsku liniju za prijavljivanje nasilja vodiće neka nevladina organizacija, a tender za njen izbor biće raspisan naredne godine.

Ministar Đorđević veruje da će na tenderu biti izabrana najkavlitetnija NVO, jer je reč o odgovornom poslu gde žrtvama nasilja moraju biti dostupni stručni ljudi 24 sata dnevno.

Na njima će biti, pojašnjava ministar, da kroz stručna pitanja dođu do rešenja, da li je žrtvi potreban samo pravni savet, da li treba pozvati policiju, centar za socijalni rad, zdravstvenu ustanovu.

Kako kaže sredstva za rad SOS linije predviđena su budžetom ministarstva za narednu godinu, a Đorđević veruje da će podršku dobiti i u Skupštini Srbije.

„Želeo bih da SOS telefonska linija ima što manje poziva, a ženama koje zatraže pomoć mislim da ćemo kao društvo moći adekvatno da odgovorimo“, naglasio je Đorđević.

Ministarstvo za rad obezbediće sredstva za rad SOS linije, Telekom je obezbedio besplatnu telefonsku liniju, a Grad Beograd je ustupio prostorije na korištenje u zgradi Beograđanka.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da mora raditi na prevenciji nasilja u porodici i podizanju svesti o tom problemu.

„Ukoliko se desi nasilje treba dati mogućnost porodici i tim ženama da se posledice umanje i saniraju što pre“, naglasio je Mali.

On je podsetio da od 2013. godine Beograd podržava rad Sigurne kuće gde utočište pronalaze žene koje su žrtve porodičnog nasilja.

Direktor Telekom Predrag Ćulibrk rekao je da je ta kompanija obezbedila tehničke uslove za rad operatera i besplatnu telefonsku linije koje će biti dostupne 24 sata dnevno ženama žrtvama nasilja.

„Obezbedili smo kvalitetno i moderno rešenje za SOS liniju kako bi se zaštita žena od nasilja ostvarila na najkvalitetniji način“ naglasio je Ćulibrk.

On je dodao da Telekom Srbija posvećuje veliku pažnje društveno odgovornom poslovanju, da podržavaju brojne projekte gde su u fokusu deca, mladi, ugrožene kategorije.

MIHAJLOVIĆ:BORBA PROTIV NASILjA NAD ŽENAMA TOKOM CELE GODINE

Svesni smo da je nasilje nad ženama ogroman problem i zato je važno da se svi uključimo u borbu protiv te pošasti – ne samo u narednih 16 dana, već tokom cele godine, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

U saopštenju iz njenog kabineta povodom Međuanrodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Mihajlović je rekla da će Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i ove godine će uzeti učešće u globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja se obeležava u više od sto zemalja sveta.

Kampanja počinje danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Ona je dodala da će na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost više od 40 gradova i opština u Srbiji učestvovati u toj kampanji.

„Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. Kao deo ove inicijative znamenitosti u gradovima širom sveta su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje. Ove godine, pored Beograda, i brojne lokalne samouprave u Srbiji će simbole svojih gradova osvetliti u narandžasto“, navela je potpredsednica Vlade.

Ona je podsetila da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja – psihičko, fizičko ili ekonomsko, a da je u poslednjih deset godina ubijeno više od 330 žena u porodičnom nasilju, a od početka ove godine do danas 24 žene.

„Pred važne datume uvek se bavimo brojkama. Da, statistika je porazna. Ali ja želim da više ne brojimo žrtve porodičnog nasilja, već da uvedemo novu statistiku – koliko nasilnika je kažnjeno, koliko hitnih mera doneto, koliko njih se našlo iza rešetaka“, poručila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je podsetila da država donosi zakone i strategije, rekavši i da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koje je Koordinaciono telo pripremilo posebnu pažnju posvećuje prevenciji nasilja i radu sa najmlađima.

„Potrebna je stalna i aktivna edukacija građana, da počnemo da prijavljujemo nasilnike, da ne zatvaramo oči pred nasiljem, jer to nije privatna stvar, da pokažemo više empatije i brige za ljude oko nas. Ali i da radimo sa najmlađima, da ih učimo još u vrtiću da poštuju jedni druge, da nasilje nije način da se reše konflikti. Jedino tako možemo graditi nenasilno društvo kojem težimo“, zaključila je Mihajlović.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO