Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Republici Srbiji!!!

 

  • Autor: Ljubica Sokić

26/11/2017

Čačak-Obaveštenje za medije grupe gradjana “ Dr Aleksandar Radojević- za napredniji Čačak“ -prenosimo u celosti, povodom preventivnih pregleda koji se obavljaju u Domu zdravlja i čačanskoj bolnici.

eventivni pregledi  stanovništva se realizuju  prema planu rada doma zdravlja u okviru redovnog rada ustanove. Organizovani skrininzi na rano otkrivanje  oboljenja se planiraju u domovima zdravlja, a  na njih stanovnike, kojima su ovi pregledi namenjeni pozivaju  izabrani lekari (neki pregledi se  realizuju u domu zdravlja, a neki,  kao što je mamografija, u bolnici ako dom zdravlja nema mamograf) sve  u cilju ranog otkrivanja oboljenja. To je osnov za  uspešnije lečenje stanovnika,  što je u skladu sa nacionalnim programima za rano otkrivanje oboljenja koje je donela Vlada RS – organizovani, a ne oportuni skrinig.

Vlada Republike Srbije je donela Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma dojke  16. avgusta 2013. godine.

http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/2013/Septembar/Avgust2013UredbaRanoOtkrivanjeKarcinomaDojke.pdf

Po tom programu  organizovanim skriningom  treba obuhvatiti 75% žena  starosti 50-69 godina. Odlukom Ministarstva zdravlja Dom zdravlja Čačak je uključen u organizovani skrining za rano otkrivanje karcinoma dojke, što znači da u ova ustanova  (Služba za zdravstvenu zaštitu žena) poziva  na pregled žene i  zakazuje im mamografiju u Bolnici Čačak, odakle se rezultati  šalju u Dom zdravlja (izabranom ginekologu),  koji dalje brine o zdravlju žena.

U Čačku  ima nešto više od 17000 žena ciljane starosne grupe (50-69g), koji je po uredbi Vlade RS trebalo da prodju program organizovanog skriniga .U Čačku organizovanim skriningom na rano otkrivanje karcinoma godišnje se obuhvati manje od 10% pacijenata, odnosno Dom zdravlja pozove onoliko žena koliko im Bolnica Čačak kaže da može da primi na pregled mamografijom.

Dakle,  sve već postoji: propisano i organizovano  u redovnom radu zdravstvenih ustanova i da je bilo volje i bolje organizacije do sada bi bilo urađeno daleko više  ( jer očigledno se može, jer svedoci smo da je u  nedelju urađeno 24  pregleda   mamografijom). Ovim pregledima bi bio obuhvaćen veći broj naših sugrađanki  i ne bi bilo potrebe za nedeljnim volontiranjem zaposlenih u Bolnici, a i direktori zdravstvenih ustanova bi imali bolju realizaciju planova  rada za koje su odgovorni , i ne bi se tog dana 300 sugrađanki vratile kućama već u 8 časova sa obrazloženjem da nema više termina.

Da li  da su ovim “vikend akcijama” zdravstvene  ustanove poboljšale  malu realizaciju preventivnih pregleda, da li je obuhvaćen veći broj stanovnika? Očigledno su  direktori i menadžmenti  zadovoljni jer je ministar zadovoljan, a nezadovoljne sugrađane koji su u nedelju došli po javnom  pozivu, a nisu pregledani obaveštavamo  da na preventivne preglede  imaju pravo i da  na njih moraju da ih  upute izabrani lekari iz Doma zdravlja. Tako se ne bi dešavalo da  pojedini sugrađani više puta u kratkom roku bez potrebe idu na isti pregled, dok veliki deo populacije ostaje bez zdravstvenih usluga. Zdravstvenoj zaštiti treba prići planski i organizovano, a ne stihijski.

A statistika iz 2012. godine govori sledeće:

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Republici Srbiji. Svake godine registruje se oko 4000 novootkrivenih slučajeva ove bolesti, što predstavlja više od četvrtine svih malignih bolesti kod žena. Od karcinoma dojke godišnje umre 1600 žena, što čini oko 18% smrtnosti od karcinoma.

U Srbiji je nacionalnim programom skrininga karcinoma dojke obuhvaćeno 8,41% ciljne populacije ( analiza februar 2016. god Medicinski časopis Srpskog lekarskog društva)

U prvoj fazi Hrvatskog nacionalnog programa skrininga karcinoma dojke „Mamma“ (2006–2009. godine) stopa odgovora bila je 58,5%.Dakle, u našem neposrednom okruženju pristup programima prevencije je daleko ozbiljniji.

Bilo bi korektno uputiti građane pre svega na njihova prava I kako da ih ostvare u zdravstvenoj zaštiti, a ne “zamazati oči vikend akcijama” zdravstvenih ustanova tako da izgleda da se građanima nešto “čini”.

Gospodo direktori počnite da izvršavate svoje zadatke pa će svima, i građanima i zaposlenima  biti bolje.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK