U dvorani Kulturnog centra u Topoli otvoren 8. Festival duodrame!!!

  • Izvor: Opština Topola

04/09/2021

U dvorani Kulturnog centra u Topoli sinoć je otvoren 8. Festival duodrame koji će trajati do 9. septembra.


Festival je, na molbu pozorišnog reditelja Nebojše Bradića i ovoga puta aplauzom otvorila publika.

Pozdravnim govorom prisutnima se obratio predsednik opštine Igor Petrović.

Od ove godine festival dobija i međunarodni karakter. Zbog epidemije kovid 19 i ove godine ograničen je broj gledalaca uz pridržavanje mera zdravstvene zaštite.

Nakon svečanog otvaranja izvedena je predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Moj muž“ u režiji Jovana Tomića. Uloge su tumačile Jovana Belović i Sanja Marković.

-Pre svega želim da se zahvalim Udruženju građana Festival duodrame koje je kandidovalo ovakav projekat Kulturnom centru, a koji je to odmah i prihvatio, a Opština Topola i finansijski izašla u susret. Pokrenut je jedan festival koji ne samo da postaje tradicionalan i mapiran na kulturnoj karti Srbije, već od ove godine, uz podršku Minostarstva kulture postaje i međunarodni. Dakle rastemo bez obzira kakva situacija bila…. , rekao je izmeđ ostalog predsednik Petrović poželevši posetiocima da uživaju u predstavama.

-Topola je u prethodnim godinama uspela da napravi jedan festival i to je jedna velika vrednost ovog velikog festivala koji treba da nastavi da raste i da se razvija u potencijalima koje ima, unapređujući kvalitet i raznovrsnost programa. U tom smislu velika podrška svima vama koji verujete u ovu misiju koja se ovde iz godine u godinu uspešno razvija i taj kontinuitet, eto, doveo je i do 8. edicije festivala u koje možda neko nije verovao od samog početka – rekao je Nebojša Bradić i preneo publici poziv da ona ponovo bude ta koja će aplauzom otvoriti i ovogodišnju pozorišnu smotru.


U subotu od 20 časova je na programu bila predstava Teatra Rugantino „Uvjek će nam ostati ljubav“ u režiji Daria Harjačeka.

Uloge su tumačile Jelena Mihaljević i Dražen Čuček.

U narednim danima, publika će pored premijerne i večerašnje predstave u takmičarskom delu programa moći da vidi:

06.09.- U čeljusti medveda (Marija Bergam i Damjan Kecojević) Bitef teatar;

07.09. Gidionov čvor (Bojana Milanović i Simonida Mandić) Gradsko pozorište Bečej;

08.09. Jedan Pikaso (Sofija Juričan i Tihomir Stanić) Atelje 212.

Selektor festivala je Jelena Mijović, dramaturg pozorišta Atelje 212.

Za četvrtak, 9. septembar, kada je predviđena svečana dodela nagrada publike i žirija, revijalno će se izvesti predstava “Ko je ovde idiot” – Jugoart, u izvođenju Milana Kalinića i Srđana Ivanovića.

Ovogodišnji žiri radiće u sastavu: Nebojša Bradić, pozorišni reditelj; Maša Mihailović, umetnički sekretar pozorišta «Ateljea 212» i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i teatrolog.

Nagrade predviđene za ovogodišnju smotru duodrame su:
-Najbolja predstava – Karađorđev pečatnik (reprodukcija) i umetnička slika,
-Najbolja muška uloga – umetnička slika,
-Najbolja ženska uloga – umetnička slika,
-Specijalna nagrada – umetnička slika,

Odluka publike:
Najbolja predstava – umetnička slika.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Topola, a organizatori Kulturni centar Topola i Udruženje festivala duodrame.

KULTURA VESTI GRADA TOPOLA