Povodom Evropskog dana jevrejske kulture održan prijem u Gradskoj kući u Šapcu !!!

  • Autor, foto : Grad Šabac

04/09/2021

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić priredio je danas, povodom Evropskog dana jevrejske kulture, prijem u Gradskoj kući za predstavnike Jevrejske opštine Beograd i Pančevo i predstavnike Jevrejskog istorijskog muzeja Beograd.

Nakon prijema, gosti i predstavnici grada obišli su značajna mesta za istoriju Jevrejskog naroda u Šapcu.

,,Grad Šabac i ove godine obeležava Evropski dan jevrejske kulture. Time smo se pridružili brojnim gradovima širom Evrope koji neguju kulturu istorijskog nasleđa Jevreja, koja je ostavila traga u našem gradu. Jevrejska zajednica je do pre Drugog svetskog rata bila neodvojivi deo naše kulture, dala je značajan doprinos razvoju grada. Sećanje na jevrejsku zajednicu koja je živela u Šapcu do Drugog svetskog rata, deo je naše prošlosti, a i sadašnjosti i moramo je sačuvati od zaborava“, rekao je gradonačelnik Pajić.


On je dodao da su za sve sugrađane koji su zainteresovani da saznaju više o ovoj temi, pod pokroviteljstvom Grada Šapca i ove godine organizovali Evropske dane jevrejske kulture u Kulturnom centru.

,,U vezi s tim, večeras u 18 časova će biti otvorena izložba “Jevreji Srbije – Oficiri vojske kraljevine Jugoslavije“ autorke Vojislave Radovanović, Jevrejskog istorijskog muzeja Beograd, nakon čega će posetioci moći da uživaju u koncertu Nikole Albahari Salađanin, koji će svirati na gitari, usnoj harmonici, a ujedno i pevati, početak je zakazan u 19 časova“, istakao je gradonačelnik.

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA ŠABAC