PROF DR PREDRAGU JAŠOVIĆU NAGRADA HADŽI DRAGAN !!!

  • Autor: Danijela Stojanović

11/12/2019

Paraćin- Književnu nagradu „Hadži Dragan“ za 2019.godinu dobio je paraćinski književnik Prof dr Predrag Jašović za ciklus pesama „O jeziku“. 

Ovu nagradu dobio je i profesor Jovan G. Leković iz Rume za knjigu pesama „Sebe“.Nagrada „Hadži Dragan“ je ustanovljena 2009.godine sa ciljem da doprinese očuvanju književnog lika Hadži Dragana Todorovića, člana redakcije književnih novina „Svitak“.


O svojoj pesmi Prof dr Jašović je za naš portal rekao:„Nagradu je pre svih inicirala pesma Jezik. Ovo je pesma o trajanju čoveka, nastajanju i brisanju naroda. Ovo je zapis nastao kao refleksija jedne istorijske činjenice koja se upravo sada događa pred našim očima, a koje mi, bojim se nismo svesni. 
Ova pesma treba da nas podseti, ako ne i osvesti, ukoliko je to uopšte moguće jednom pesmom, da jezik nije sredstvo razdora, već sredstvo ujedinjavanja, sporazumevanja i razumevanja. To smo čini mi se zaboravili. Zato je ova pesma pobuna protiv zaborava o smislu jezika što nam je darovan, ali je istovremeno i molba ljudima da se ostave svojatanja, onoga što je svakako njihovo i da se prihvate razumevanja jezika i drugih u jeziku.“


JEZIK Ja ne znam da li vi hoćete da mi date ovaj jezik kojim govorimJa ne znam čiji je ovaj jezik ni koji je Ne znam ni kako ga nazivateSamo dobro znam da na tom jeziku lelečem kao i svi moji preciAko mi lelek prepoznate, možda smo i rođaciAko i mislite da jedni drugima u rodu ništa nikad nismo ni biliOpet rod jesmo, ako ne po krstu i raskrstu, a onopo kriku u svetlosti i po zrnu prašine,to jesmo. Ja ne znam koji je ovaj jezikNe znam ni kako se zoveAli znam da su moja majka Vukicakao i njena majka Marta,a Martina Stana,kao i njena majka Krunoslavai Krunoslavina majka Vukosava,a njena beše Savkai bilo ih je jošzauzete čuvanjem jezika, majke ih ne upamtišeJezik su čuvale pevajućiTe ga i ja pamtim samo kao maternji i kao pesmu Veliki je jezik u kom su pobijeni barjaci pet naroda, što jedan narod beše.Psujmo po njemu, tucimo ga, pljujmo, gadimo gapa ga umivajmo, jer narod je lako izmislitiali drugi jezik nemamoU jeziku je domovinaOčevina i dedovinaKako god da je zovemoSuzama istog jezikaGrobove naših čeda umivamoIstom krvlju nerođeneZadajmoO braćo.Viknite uglas:rađanje, život, smrt, vera i bogPa kad reč, glas čujete,a vi postupite po reči,a poštujte po veri,Svaku majku, oca, brata i sestruKao svoje, jer vaši jesu.

zdrava.h555_720 (600 x 140)
zdrava hrana21 ) (600 x 140)
VESTI GRADA PARAĆIN