Iz stare štampe: Kada izlečeni Trućevčanin lek pohvali!!!

Iz stare štampe: Kada izlečeni Trućevčanin lek pohvali!!!

  • Autor: Marko Mirković

23/01/2018

Despotovac, Trućevac- Kada se kaže reklama, odmah pomislite na one dosadne strane u novinama ili one višeminutne sadržaje na televiziji, od kojih vas pola iritiraju, a još više vas iritira činjenica da neko na njima zarađuje.

rong>Foto: Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković, Beograd 

Reklame nisu nova stvar, u osnovi ove reči jeste „glasno vikanje“, a mogu se naći i na stranicama štampe. U periodu ekspanzije štampe, građani koji su čitali novine, lako su mogli da budu prevareni, ali i da pronađu lek za bolest koja ih muči i da se izleče. U znak zahvalnosti, novinama su slali povratne informacije o kvalitetu reklame ili leka. Reklama „Ko je malokrvan i bled“  privukla je pažnju svima, koji su čitajući je dalje u listovima „Pravda“, „Vreme“ i „Težak“, u nastavku teksta videli su da je reč o apotekaru iz Mostara Bogdanu Bogdanoviću koji nudi lek „Ferodovim“ koji leči malokrvnost i slabost.
Mnogi su ovaj lek koristili, a svoju zahvalnost u skoro svakom listu iznosili. Zemljoradnik iz Trućevca Milosav Miloradović, zahvalio se apotekaru za ovaj lek u listu „Pravda“ od 9. decembra 1926. jer mu je lek vratio u život suprugu koja je dobila boju i počela da jede. Eto, ovakve pohvale koje je Bogdanović imao mogle su u narednom periodu da mu uštede troškove za reklame, jer najbolja reklama je ona koju mušterija iznese pred sumnjičave kupce.U MEDVEĐI jubilej 70 godina postojanja KUD-A, započeo Božićnim koncertom !!!

22/01/2018