UPIS U SREDNjE ŠKOLE POČEO – SLOBODNIH MESTA IMA U GIMNAZIJI I TEHNIČKOJ ŠKOLI

10/07/2021

Ćuprija-Budući srednjoškolci koji su raspoređeni u prvom upisnom krugu, od ponedeljka, 12. jula, mogu da se upišu u željene srednje škole.

Ove godine, pored neposrednog upisa dolaskom u školu, učenici se mogu upisati elektronskim putem, preko portala eUprava. U svim ćuprijskim srednjim školama već prvog dana upisa potrebnu dokumentaciju podnela je skoro polovina učenika, a za sve one koji nisu uspeli da se upišu u prvom krugu ostalo je slobodnih mesta u Gimnaziji i dualnim odeljenjima Tehničke škole.

Po ustaljenoj praksi već u prvom upisnom krugu popunjena su sva raspoloživa mesta na obrazovnim profilima u Medicinskoj školi, a da bi postali učenici ove srednjoškolske ustanove mali maturanti morali su da imaju u proseku najmanje 80 bodova. Da je beli mantil i dalje najprimamljiviji među đacima potvrdila nam je i Zorica Marinković, direktorka Medicinske škole, koja kaže da su i ove godine bez problema popunili upisnu kvotu od 121 učenika.

Učenici koji upisuju Medicinsku školu dolaze iz svih krajeva zemlje. Ove godine upisali smo učenike sa teritorije sedam okruga i iz 16 opština, a od ukupnog broja upisanih, 102 učenika su sa teritorije Pomoravskog okruga. Najviše je učenika iz Paraćina i Ćuprije, ali je veliko interesovanje vladalo i kod učenika iz Nišavskog, Rasinskog, Šumadijskog i Braničevskog okruga.

Nešto slobodnih mesta ostalo je u ćuprijskoj Gimnaziji, gde su od 90 raspoloživih mesta u tri odeljenja opšteg smera u prvom krugu upisana 72 učenika. Ove godine Gimnazija je kompletirala i jedno odeljenje za učenike sa posebnim sklonostima za računarstvo i informatiku, a prema rečima Darka Miljanića, direktora Gimnazije, zbog velikog broja interesenata već naredne godine apliciraće za otvaranje još jednog specijalizovanog IT odeljenja.


U cilju unapređenja uslova za ostvarivanje nastave i učenja, ćuprijskoj Gimnaziji su na osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odobrena sredstva u visini od 500 hiljada dinara. Namenska sredstva biće utrošena za opremanje još jednog informatičkog kabineta, pa će od naredne školske godine Gimnazija moći da se pohvali sa četiri specijalizovana IT kabineta, koji će svakako doprineti poboljšanju postojeće nastave za talentovane učenike.

Obrazovni profili koje je ove godine ponudila Tehnička škola budućim srednjoškolcima delovali su mnogo atraktivnije nego ranije, pa su u prvom upisnom krugu popunjena sva mesta na smerovima u oblasti saobraćaja. Prema rečima direktorke Tehničke škole Maje Manić i ove godine upisani su učenici sa teritorije čitavog Pomoravskog okruga, a slobodnih mesta ima još samo u dva dualna odeljenja, na obrazovnim smerovima Šumarstvo i obrada drveta i Mašinstvo i obrada metala.

VESTI GRADA ĆUPRIJA