SELA ĆUPRIJSKE OPŠTINE – Potencijal za razvijanje seoskog turizma !!!

27/09/2020

Treći po redu skup koji se bavi temom korišćenja turističkih potencijala u ruralnim sredinama organizovan je uoči Svetskog dana turizma u selu Kovanica koje je bilo domaćin tribune o razvoju seoskog turizma u opštini Ćuprija.


to: cuprija.net

Ovoga puta usmerili smo se na Kovanicu, Staro selo i Bigrenicu, jer su meštani bili svedoci da je kroz njihov kraj ove sezone prošlo mnogo turista. Pre održavanja tribine proveli smo izvesno vreme sa njima, upoznali njihov mentalitet i lokaciju i zaključili da se dosta interesuju za bavljenje seoskim turizmom. Ono što im treba su informacije, edukacija i mere podsticaja, kako bi u toj nameri i uspeli kaže Jelena Petrović, director Turističke organizacije opštine i dodaje da je od izbijanja pandemije koronavirusa ove sezone seoski turizam bio ubedljivo najzastupljeniji oblik turizma.

Opština Ćuprija još uvek ne spada u turistički kategorisana mesta pa zato i boravišna taksa nije visoka. Za naš kraj ta taksa godišnje iznosi hiljadu dinara po ležaju i zaista je simbolična ako se uzme u obzir koliko može da se zaradi od seoskog turizma, prenosi portal cuprija.net

 Zbog pandemije je tako bilo ove godine a sigurna sam da će biti i sledeće – ističe Violeta Miladinović iz Odeljenja lokalne poreske administracije.


Turizam je najkarakterističnija nepoljoprivredna delatnost na selu, a uloga lokalne samouprave je da ukoliko prepozna potencijale u svojoj sredini, njihov razvoj i podrži – objašnjava Branko Milojević, pomoćnik predsednika opštine Ćuprija.

Do sada nismo imali nijedno kategorisano domaćinstvo za seoski turizam, ali lokalna samouprava ulaže velike napore da to promeni. Osim davanja praktičnih saveta i pružanja stručne pomoći, Opština Ćuprija daje i novčane podsticaje preko Fonda za poljoprivredu, tačnije kroz subvencije za neekonomske delatnosti u koje spada seoski turizam.

Savetujemo svima onima koji žele da se bave seoskim turizmom da se obrate Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, kako bi došli do preko potrebnih sredstava i što lakše kategorisali svoje domaćinstvo, zaključio je Branko Milojević.

VESTI GRADA ĆUPRIJA