Promocija knjige “Mionica mog detinjstva“!!!

Promocija knjige “Mionica mog detinjstva“!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

31/10/2017

MIONICA – U Velikoj sali kulturnog centra prošle sedmice je održana promocija knjige Radovana Ace Ristovića “Mionica mog detinjstva“.  Radovan Ristović je  rođen u Mionici.

Tokom radnog veka je obavljao brojne odgovorne poslove sve do odlaska u penziju, a punih 11 godina je proveo na čelu “Lutrije Srbije“. Hobi mu je prikupljanje fotografija, filmova, knjiga i drugog pisanog materijala o rodnom kraju. Pisao je za mionički mesečnik “Zapis“, danas piše za “Bilten“ opštine Mionica, objavio je knjigu aforizama “Zabranjeno smejanje“. Dva puta je nagrađivan Plaketom sa grbom opštine Mionica, 2002. za rezultate i dostignuća od opšteg značaja za unapređenje, razvoj i afirmaciju Opštine, a ove godine kao zavičajnom stvaraocu i čuvaru mioničke tradicije. 


Prvi deo Ristovićeve knjige čini 68 kratkih priča u kojima je mahom beležio svoja sećanja iz detinjstva provedenog u Mionici iz koje se kao četrnaestogodišnjak 1957. sa porodicom preselio u Beograd. Knjiga obuhvata i izbor tekstova svojevremeno objavljenih u mioničkim novinama “Zapis“ i “Bilten“, starijih i novih aforizama. “Mali autoportret“ je poglavlje posvećeno autoru dragim osobama i zanimljivim epizodama iz njegovog života, dok su u poglavlju “Iće i piće“ navedene neke mioničke misli i dogodovštine koje je autor čuo ili doživeo u određenim prilikama. Ristović je predstavljajući knjigu pred svojim Mioničanima između ostalog istakao da su ga za pisanje o detinjstvu podstakli Felinijev film “Amarkord“ i Mencelov “Strogo kontrolisani vozovi“, kao i knjiga Ljubomira Nedeljkovića “Mionica“ koja je oslikala vreme, ljude i događaje  u Varošici između dva svetska rata. On je dodao da je na knjizi radio sa velikim zadovoljstvom sa željom da se stariji čitaoci u osnovnom poglavljuknjige podsete na period pedesetih godina prošlog veka, a da mlađi dobiju vernu sliku o tom vremenu.   [crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK