Koncert savremenih klasičnih zvukova!!!

Koncert savremenih klasičnih zvukova!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

31/10/2017

Gornji Milanovac – Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u utorak, 7. novembra u Modernoj galeriji koncert savremenih klasičnih zvukova koji će održati Stevan Savić, klavir i Nemanja Potparić.Na repertoaru mladih umetnika biće dela: Jevgenija Derbenka, Gorga Hermosa, Astora Piacole, Franka Anđelisa I Aleksandra Nikolića.Početak koncerta je u 19 sati.
STEVAN SAVIĆ, rođen 1991. u Gornjem Milanovcu, dobija interesovanje da svira klavir sa svojih deset godina. Odlučuje da vanredno krene na časove klavira i solfeđa kod nastavnika Jovana Tošića i već posle par godina priređuje prvi solistički koncert u Gornjem Milanovcu. Pored toga, učestvovao je i na raznim takmičenjima širom Srbije. Srednju školu upisuje u Čačku, u klasi profesorke Snežane Račić. U tom periodu školovanja učestvuje na master klasevima kod Jurija Kota, međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu i na banjalučkom Bijenalu. Takođe učestvuje na takmičenjima u kamernom sastavu, kao što je međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“, Beograd. Nakon toga, 2010. upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasimr Nevene Popović, u čijoj klasi i završava osnovne akademske studije 2014. Master studije završava u klasi profesora Vladimira Miloševića, 2016. godine. Za vreme studija učestvuje na letnjim muzičkim radionicama u Norveškoj, kao i na raznim koncertima u sastavu duo „Ne Ste“ sa kolegom Nemanjom Potparić (harmonika) po festivalima širom Srbije i Crne Gore.

NEMANJA POTPARIĆ je rođen 1991. u Pljevljima (Crna Gora), gde je završio osnovnu i nižu muzičku školu. Harmoniku je počeo da svira sa sedam godina. Godine 2006. upisuje srednju Muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“ u Čačku, u klasi prof. mr Miljana Bjeletića. Kao student, osvajao je brojne nagrade i priznanja i bio laureat mnogih domaćih i inostranih takmičenja. Održao je niz koncerata, kako u zemlji, tako i u regionu. Nastupio je na manifestaciji „Kotor art“, „Grad teatar Budva“, Evropski festival muzike „Espressivo“, gde je kao najmlađi koncert majstor održao solo koncert među najpriznatijim profesorima i izvođačima u oblasti klasične muzike. Bio je učesnik majstorskih radionica u oblasti harmonike, gde je kao predavač talentovanim učenicima i studentima prenosio svoja znanja. Aktivan je član žirija na internacionalnim festivalima u oblasti klasične muzike i klasične harmonike. Član je svetske konfederacije udruženja akordeonista CMA. U toku svoje muzičke karijere, sarađivao je sa nekim od najpoznatijih profesora i izvođača u oblasti harmonike – Pavel Fenjuk (Ukrajina), Vladimir Murza (Ukrajina), Jurij Šiškin (Rusija), Mika Vajrinen (Finska), Frank Anđelis (Francuska), Jevgenij Derbenko (Rusija), Gorka Hermosa (Španija). Radi kao profesor harmonike u muzičkoj skoli. [crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK