Odbornici u Ivanjici o svim tačkama jednoglasno!!!

 

Odbornici u Ivanjici o svim tačkama jednoglasno!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

31/10/2017

IVANJICA – Na desetom zasedanju lokalnog  parlamenta u Ivanjici verifikovan je mandat  Aurori Pivljaković (master primenjenh umetnosti) sa liste ’’Aleksandar Vučić-Srbija pobedjuje’’ koja je u odborničku klupu sela umesto Nikole Vučićevića. Takođe su konstatovane ostavke Ljiljane Mojsilović i Gorana Karaklajića iz vladajuće grupacije SNS-a zbog sukoba interesa jer su u medjuvremenu zasnovali radni odnos u opštinskoj upravi.

bornici su dali zeleno svetlo predlogu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje opštine Ivanjica u tekućoj godini. Kako je u izlaganju navedeno  2,5 miliona dinara biće iskorišćeno za nabavku sertifikovanih sadnica malina sorte ’’vilamet’’, po 1000 za 50 poljoprivrednih proizvođača.  Cilj je da se učini značajan iskorak u odnosu na trenutne statističke prikaze koji govore da se po hektaru proizvede 5,6 tona malina a nekada su ti prinosi dostizali i 300 kilograma po aru. Dodatnih 2,5 milona dinara namenjeno je za nabavku motornih i leđnih prskalica, atomizera, motornih kosilica-trimera i motornih testera do 1,7 kilovata, što će poljoprivrednim proizvođačima pojednostaviti održivi razvoj ove privredne grane.

Odbornik, Milorad Dramićanin,  istakao je da svaki vid podrške selu i poljoprivrednim proizvođačima ima ogroman značaj  pa je u tom smislu pohvalio lokalnu samoupravu kada je reč o atarskim putevima na čijoj se rekonstrukciji intezivno radi već neko vreme, ali je zaključio kako su dve ključne stvari za održivost ruralnog područja, asfaltni putevi i posredovanje u pronalaženju tržišta-kupaca za robu koja se proizvodi u ovom kraju. Takođe je diskutovao na temu izuzetno lošeg stanja u snabdevanju električnom energijom seoskog područja, naročito u zimskom periodu, pozivajući nadležne u EPS-u da preduzmu odgovarajuće mere da bi se situacija poboljšala.Predsednik opštine Ivanjica,  Zoran Lazović,  rekao je da je poseban trud ove godine uložen u poboljšanje infrastrukture na seoskom području što polako ali sigurno vraća poverenje ljudi u institucije i lokalnu samoupravu.

Rezultati su jedino merilo nečijeg odgovornog rada i maksimalnog zalaganja. Vi znate da imamo preko 1 000 kilometara nekategorisanih puteva, ove godine smo se maksimalno potrudili da uradimo što više i da začistimo prenete ugovore iz prethdne godine. Naravno je da je asfalt najbolje rešenje i svi težimo tome, ali shodno situaciji uradili smo maksimalno, naručito u podgolijskom kraju gde nam je nesebičan doprinos dala vojska RS. Uz sve nedaće, mislim prevashodno na vremenske nepogode, a onda i na nisku cenu malina što uslovljava generalno manji priliv novca u našu opštinu, uspeli smo da obezbedimo  i značajne investicije.  Ono što smo obećali-ispunili smo. 132 zahteva podneto je za subvencionisanu nabavku traktora, 127 je odobreno a preko 90 je već isporučeno. Na taj način država Srbija je obezbedila više od 1 200 000 evra subvencija za naše poljoprivredne proizvođaće. To je samo deo sredstava i pomoći koja se slila u Ivanjicu, a trudićemo se da ih bude još više. Kada je reč o snabdevanju električnom energijom na području ivanjičke opštine, meni je na prvom sastanku Štaba za vanredne situacije bilo jasno koliko je loše zatečeno stanje. Ali sigurno nećemo dozvoliti  u 21. veku da se naši sugrađani sureću sa takvim problemima. Inicirali smo razgovore sa nadležnima, uputićemo i zvanične dopise da se što hitnije reše problemi na niskonaponskim i visokonaponskim mrežama. Imam informaciju da 1. novembra stiže osam ekipa  koje će raditi na terenu, prvenstveno raskresivanje a nakon toga će biti potrebno urediti improvizovane razvode mreža. Stavio sam akcenat na neophodnost  postavljanja betonskih stubova jer mi je najvažnija bezbednost ljudi. Nadam se da ćemo uspeti zajedničkim snagama da rešimo ovaj veliki problem a intezivno radimo i na što hitnijoj realizaciji projekta rezervnog napajanja iz pravca Guče.-rekao je Lazović napominjući da se svakom problemu od strane lokalne samouprave pristupa ozbiljno.

U nastavku sednice usvojena je odluka o radnom vremenu u oblasti trgovine, ugostiteljstva, zanatstva i usluga kao i izmena i dopuna odluke o auto taksi prevozu po kojoj će tablice ovih vozila ubuduće imati registarsku oznaku latiničnih slova TX na zadnje dve pozicije. Lokalni parlament podržao je predlog odluke o organizaciji opštinske uprave koje podrazumeva formiranje posebnog odeljenja za imovinsko pravne i stambene poslove. Formirana je i komisija za dodelu studentskih stipendija i stipendija za učenike talente  nakon usvojenog predloga o dodeli nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola. I Komisija za vraćanje zemljišta oduzetog po osnovu PZF-a dobila je podršku odbornika. Na ovom zasedanju imenovani su novi članovi školskih odbora u Gimnaziji i Tehničkoj školi.[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK