MIHAJLOVIĆEVA: OČEKUJEM DALjI NAPREDAK SRBIJE NA DUING BIZNIS LISTI!!!

 

  • Autor: Ljubica Sokić

31/10/2017

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas, gostujući na TV Hepi, da je Srbija u prethodne tri godine napredovala za 150 mesta na Duing biznis listi Svetske banke po kriterijumu izdavanja građevinskih dozvola i da očekuje novi napredak prema novom rangiranju, koje će danas biti objavljeno.

re tri godine Srbija je bila 184. od 192 zemlje sveta po izdavanju građevinskih dozvola, a na dozvolu se čekalo po četiri, pet, šest godina. Danas više nijedan investitor ne navodi građevinske dozvole kao problem u poslovanju, a u Beogradu se, na primer, dozvola dobija za šest dana”, rekla je Mihajlovićeva, i podsetila da je Srbija do sada već “preskočila” 150 zemalja po izdavanju građevinskih dozvola.

Mihajlovićeva je navela da su neke prethodne vlade pričale da je Srbija lider u regionu, a da smo pritom bili najgori po nezaposlenosti, po privlačenju investicija, po izdavanju građevinskih dozvola. “Danas je Srbija politički stabilna zemlja, poštovana u svetu i lider u infrastrukturnom povezivanju, koja je izgradila 200 kilometara auto-puta. Prvo što svaki investitor gleda je da li može da se poveže na auto-put i zato danas imamo na desetine fabrika koje niču upravo pored Koridora 10 i smanjenje stope nezaposlenosti sa 27 na 11,5 odsto”, rekla je Mihajlovićeva, i dodala da razvoj infrastrukture znači nove investicije i bolji život za građane, a objavljeno je na sajtu Ministarstva građevine.

Upitana za različite stavove u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu o pitanju rađanja, Mihajlovićeva je rekla da ne može biti ni u kakvom sukobu sa crkvom čiji je vernik, ali da veruje da niko ne može ženama da nametne da imaju više dece. “Kad sam rekla da sam za slobodu izbora žene, verujem da sam rekla ono što mnogi misle. Srbiji je potreban veći natalitet, ali ne možemo do toga doći silom. Ova Vlada se ozbiljno bavi pitanjem nataliteta, što pokazuje i činjenica da imamo ministarku koja se isključivo bavi ovom oblašću”, rekla je Mihajlovićeva. Ona je rekla da nema sumnje da je Srbiji potrebno više novorođene dece, ali da je za to potrebno da kao društvo rušimo stereotipe i da je spremna da se bavi pitanjem nataliteta, kao što je predsednik Vučić pokrenuo rešavanjem pitanja Kosova. “Važno da je u našem društvu pokrenut razgovor o pitanju Kosova i o tome kako da sačuvamo Srbe na Kosovu. Za takve korake potrebno je da imate političku hrabrost, a mi smo pokazali da je imamo, kao što smo pokazali kad je trebalo urediti naše javne finansije i rešavati probleme u ekonomiji”, rekla je Mihajlovićeva.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA