U Nišu će se održati Koncert grčko-srpskog prijateljstva!!!

15/03/2018

[views]

Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata u Domu vojske u Nišu, u subotu 17. marta biće održan zajednički koncert folklornog ansambla Centra za tradicionalnu kulturu i duhovnost “Vuk Stefanović Karadžić” iz Niša, gostujućeg ansambla udruženja grčko-srpskog prijateljstva “Agios Mateos” iz istoimenog mesta na ostrvu Krf i hora “Učiteljska lira” iz Niša.

>Organizator koncerta je Udruženje grčkih potomaka „Grčka svetlost“ iz Niša, uz saradnju nekoliko gradskih udruženja koja neguju slobodarske tradicije.

“Biće to horsko-folklorni performans sa obiljem pesama i igara dva naroda. Uz buzuki i harmoniku pokušaćemo dostojno da obeležimo značajan jubilej. Ovo će biti prvi nastup našeg ansambla pred domaćom publikom”, kaže Miljko Petrović rukovodilac Centra za tradicionalnu kulturu i duhovnost “Vuk Stefanović Karadžić” Niš.

Ovaj ansambl će pored tradicionalnih gradskih igara Niša, izvesti i sirtaki, što će biti svojevrstan poklon prijateljima iz Grčke.

“Okosnica rada ansambla “Vuk Stefanović Karadžić”, pored negovanja srpske tradicije i kulture jesu i tradicionali pravoslavnih naroda zemalja u regionu. Sirtaki je prvi u nizu. Imamo spremnu i koreografiju “Vodarke” koja je karakteristična za makedonsko podneblje, i sa njom ćemo se, ukoliko sve bude teklo po planu, u aprilu predstaviti na Festivalu izvornog narodnog stvaralaštva u Štipu u Makedoniji. To će biti naš prvi inostrani nastup”, otkriva Petrović.

Folklorni ansambl Centra za tradicionalnu kulturu i duhovnost “Vuk Stefanović Karadžić” je najmlađi folklorni anasambl u Nišu. Oformljen je 20. decembra 2017. godine i broji četrdesetak članova, koji iza sebe imaju godine iskustva u negovanju srpske kulture i tradicije, kaže Petrović.

“U našim redovima nema početnika, što smo dokazali učešćem na trećem Svetosavskom festivalu starogradskih igara koji je 28. januara održan u Beogradu u organizaciji Kluba ljubitelja plesa iz Beograda. Imali smo dva nastupa, jedan na platou ispred Hrama Svetog Save, a odmah zatim i u hotelu Slavija, gde je i održan Festival. Naš ansambl je izveo igre iz vremena Kneza Mihaila, pre 170 i više godina. To je bilo naše vatreno krštenje”, ističe Petrović.

Udruženje grčko-srpskog prijateljstva “Agios Mateos” dolazi iz istoimenog mesta sa ostrva Krf. Meštanin ovog ostrva Janis Janulis dao je deo svog imanja da na njemu budu sahranjeni srpski vojnici, borci Drinske divizije, koji su, posle povlačenja preko Albanije, umirali na Krfu. Treća generacija Janulisa, poštujući volju predaka, ni danas ne obrađuje tu zemlju. Na vekovnu povezanost Srba i Krfljana podsećaju spomen-obeležja na tom ostrvu i ulice Janisa Janulisa u gradovima u Srbiji. U Nišu postoji ulica nazvana po grčkom patrioti, čiji je unuk Hristos Janulis pre tri godine postao počasni građanin gradske opštine Pantelej.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI