Tribina „Despot Stefan Lazarević – vitez, pesnik, svetitelj“ u KC Novi Sad!!!

  • Izvor/foto: KC Novi Sad

24/04/2018

[views]

Novi Sad-Tribina „Despot Stefan Lazarević – vitez, pesnik, svetitelj“ biće održana u sredu 25. aprila u 19 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je doc. dr Boris Stojkovski.

trong>Pored mnogobrojnih važnih godišnjica koje se obeležavaju ovih godina, treba istaći i šest vekova manastira Manasije. Ovaj biser srpske srednjovekovne arhitekture, duhovnosti i kulture predstavljao je jedno od središta države despota Stefana Lazarevića, kao i njegovu zadužbinu. Ovaj srpski vladar koji je državom upravljao u vreme neposredno posle Kosovske bitke (1389-1427) bio je jedna od najmarkantnijih ličnosti svog doba.

Knez, potom despot Stefan Lazarević je bio vodeći vitez svoga vremena, prvo kao osmanski vazal, a potom i kao jedan od najuglednijih barona ugarskog kraljevstva. Bio je prvi među vitezovima Reda zmaja, a od ugarskog kralja pored Beograda, dobio je i niz poseda na tlu cele Ugarske, posebno današnje Vojvodine.  Bio je i izuzetno talentovan pesnik i pisac, bez sumnje ličnost ispred svoga vremena, vladar renesansnog formata pre renesanse.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI