Škola za muzičke talente u Ćupriji organizuje master klas viole!!!

24/04/2018

[views]

Škola za muzičke talente organizuje master klas viole 25-26.aprila 2018.godine. Predavač je Lazar Miletić, mladi violista sa impresivnom biografijom.

trong>Lazar Miletić je rođen 21.09.1990 u Kragujevcu. Osnovno muzičko obrazovanje stiče u Kragujevcu u klasi profesora violine Dragana Jovanovića. Dalje školovanje nastavlja na odseku viola u klasi prof. Suzane Cvetković. 2009-te godine upisuje Fakultet Muzičke Umetnosti u Beogradu kao najbolje rangirani student gudačke katedre u klasi prof. Pante Veličkovića. Kao naboljem studentu gudačke katedre odobreno mu je ubrzano studiranje i diplomira sa najvišom ocenom za čak 3. godine. Usavršavanje nastavlja u Berlinu i master studije u Oslu u klasi jednog od najistaknutijeg violiste današnjice, Larša Anderša Tomtera.
U toku školovanja pohađao je razne kurseve u zemlji i inostranstvu i usavršavao se sa sledećim istaknutim vodećim umetnicima današnjice : Hartmud Rode, Jurij Bašmet, Dejvid Takeno, Tabea Cimerman, Ognjen Stančev, Larš Anderš Tomter, Hariolf Šlihtih, Dorota Siuda, Pual Vakabajaši itd.

Nosilac je preko 30 nagrada kako u Srbiji tako i uinostranstvu. 2011-te godine Lazar postaje dobitnik zlatne medalje i pobednik međunarodnog takmičenja u Padovi (Italija). Dobitnik je nagrade iz fonda Meri Žeželj za najboljeg studenta gudačkog odseka na FMU u Beogradu (2012). Iste godine osvaja nagrade na takmicenjima u Stokholmu i Oslu. 2015-te godine je finalista međunarodnog takmičenja u Padovi i takođe osvaja treće mesto u oblasti kamerne muzike.2016-te godine je pobedio na medjunarodnom takmicenju na Siciliji,gde mu je dodeljena specijalna nagrada za interpretaciju od vodje violske sekcije Berlinske filharmonije.

ukoceni baner (600 x 140)
ukoceni baner 1 (600 x 140)
ukoceni baner 3 (600 x 140)

U toku studija sarađivao sa raznim renomiranim orkestrima od kojih se izdvajaju omladinski orkestar u Berlinu, gde je bio vodja grupe, i orkestar Milanske Skale u kojem potpisuje ugovor na pola godine.
2013-te godine osvaja audiciju i dobija posao kao vođa viola u kamernom gudačkom orkestru „Musica Vitae“ u Vekšu (Švedska). Postaje honorarni član kamernog gudačkog orkestra u Tromsu i Arktičke Filharmonije (Norveška).
Od 2015-te je stalno zaposlen kao solo violista MiN ansambla(Norveška). Godinu dana kasnije postaje umetnički direktor i vođa već gore pomenutog sastava.
Tokom svoje karijere nastupao je u prestižnim salama Evropei šire. Koncertna dvorana u Berlinu, Oslu, Stokholmu, Sao Paolu, Recife, Kolarac, Milanska Skala samo su neke od mnogobrojnih dvorana u kojima je Lazar nastupao.
Lazar je koncertni podijum delio sa mnogim istaknutim umetnicima današnjice kao što su: Lang Lang, Kristijan Lindberg, Izabel fon Keulen, Larš Anderš Tomter, Bendžamin Šmit, Gjora Šmit, Dorota Siuda, Gavrijel Lipkind itd.
Snimao je za diskografsku kuću BIS sa kamernim orkestestrom „Musica Vitae“ kao i dva CD-a za MiN ansambl od kojih je jedan izdat u Engleskoj.
Brojni solistički koncerti i turneje obeležavaju njegovu karijeru i stvaralaštvo. Izdvajaju se turneje po Norveškoj, Brazilu, Italiji, Sloveniji, Srbiji,Grckoj, Švedskoj i Engleskoj.
Iako nije tipično za njegove godine, Lazar se može smatrati i uspešnim pedagogom. Održao je master klasove na FMU u Beogradu, akademijama u Nišu i Kragujevcu, Oslu, Kopenhagenu i master klasove širom Slovenije. 2016-te godine osniva takmicenje gudaca u Uzicu.
Nastupao je kao solista sa orkestrima: Helgeland Sinfonijeta (Norveška), Musica Vitae (Švedska), MiN ansambl (Norveška), simfonijski orkestar Narvika (Norveška), gudački orkestar Dušan Skovran (Srbija) i omladinski orkestar u Berlinu.
U sezoni 2018/19 Lazar ce nastupati kao solista sa orkestrom Radio Televizije Srbije u Beogradu na Kolarcu, Kamernim orkestrom u Svedskoj, Helgeland Sinfonijetom, kamernim i simfonijskim orkestrom u Brazilu.

VESTI GRADA ĆUPRIJA