Promocija nedavno izdatog romana „PTICA U KUĆI“ i koncert Florijana i Andreja Balaža u Novom Sadu!!!

 • Izvor: Kulturni centar Novi Sad

28/04/2018

[views]

Promocija nedavno izdatog romana „PTICA U KUĆI“, autora Darka Radovića, održaće se u subotu, 28. aprila, u 18 časova, u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

promociji će govoriti:

Predrag Milivojević, književnik-izdavač

Simonida Milojković, književnica

Darko Radović, autor knjige i

Katarina Topalski, prof. književnosti

Uz dobrodošlicu i piće dobrodošlice prijatelja i onih koji su zaslužni što je knjiga ugledala svetlost dana, pisac romana će se predstaviti, a zatim će govornici imati izlaganje o romanu. Nakon toga, biće potpisivanje romana kao i slikanje sa autorom.

„Kada ti ptica uleti u kuću, znak da će neko iz nje ubrzo umreti. Znam da je smrt izvesna i svakome zapisana, samo je pitanje vremena, prostora i imena kada ćemo nestati netragom. DŽaba ti je da nešto imaš, kad ne znaš šta ćeš sa tim.“ – Darko Radović.

                                    Koncert Florijana i Andreja Balaža uz klavirsku pratnju Vanje Price, u okviru ciklusa „Ozvučavanja“, biće održan u subotu, 28. aprila u Svečanoj sali Gradske kuće s početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

P R O G R A M :

F. Hendl: Sonata za violinu i klavir u ge – molu op.1 br.10, HWN 368

Andante

Allegro

Adagio

Allegro

 1. A. Mocart: Sonata za violinu i klavir u Ge – duru br.18, KV 301

Allegro con spirit

Allegretto

 1. Kukal: Afterstund – solo violina
 2. Vietan: Koncert za violinu i orkestar br.4 u de – molu (prvi stav)
 3. Vietan: Tarantela
  1. Vienjavski: Koncertna poloneza u De – duru op. 4 br. 1
  2. Šuman: Sonata  za violinu i klavir u a – molu op. 105 br. 1
 4. Mit leidenschaflichem Ausdruck

  Allegretto

  Lebhaft

Biografije umetnika:

Andrej Balaž, violinista (2004, Novi Sad ) potiče iz porodice profesionalnih muzičara. Prve časove violine dobija sa sedam godina od svog oca. Nižu muzičku školu upisuje sa devet godina i završava je za četiri godine, a osnovnu školu za šest. Učenik je I razreda Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasi prof. Vitalij Gulijčuka. Osvojio je više od dvadeset prvih nagrada i zvanja laureata na domaćim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima. Više godina za redom dobitnik je „Vidovdanske nagrade“ Gradske uprave za kulturu i nagrade Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Ostvario je veliki broj solističkih nastupa kao i nastupe na značajnim i prestižnim manifestacijama i festivalima (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Italija, Grčka, Austrija i Mađarska). Učestvovao je na koncertima „ArtLink“ – Societe Generale muzičkog ciklusa za mlade talente, u okviru kog je nastupio kao solista u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu, rezidenciji francuske Ambasade u Beogradu, svečanoj sali „Prve kragujevačke gimnazije“ i gradskoj kući u Novom Sadu. Sa Zrenjaninskim i Vojvođanskim kamernim orkestrom nastupao je kao solista u Zrenjaninu, Subotici i u Beogradu. Sa Novosadskom filharmonijom mladih nastupao je u novosadskoj Sinagogi kao solista. Član je FloriArt salon-orkestra sa kojim je imao više od 100 nastupa. Neguje i kamerno muziciranje, sa triom „Fantastic Boys“ i sa istoimenim duom osvaja prvo mesto na Republičkom takmičenju 2017. godine i prestižnu nagradu najboljeg ansambla u svim kategorijama kamerne muzike na internet „International World Competition“. NJegove uspehe su pratili i zabeležili mnogi internet i pisani mediji. Gostovao je u emisijama RTS-a, RTV-a, Kanala 9 i na  Pink televiziji.

Florijan Balaž, violinista ( 1971, Novi Sad ). Studirao je u Novom Sadu i LJubljani, te godinu dana proveo na specijalizaciji u Beču. Postdiplomske studije završio je na Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Uroša Pešića, gde danas radi kao redovni profesor na predmetu violina. Dobitnik je niza nagrada i priznanja od kojih među najznačajnije spadaju: prvo mesto na Saveznom takmičenju u kategoriji violina (1986), prvo mesto na Saveznom takmičenju kamerne muzike u kategoriji klavirski trio, te prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u kategoriji klavirski duo (1996). Za uspehe postignute u studiranju i muzičkom radu 1988. godine dobio je „Nagradu punoletstva“. Predstavljao je Jugoslaviju u Mediteranskom omladinskom orkestru u Eks-en Provans (Francuska, 1989), a 1991. godine uspešno je položio audiciju za koncert-majstora u Omladinskom orkestru „Gustav Maler“ koji vodi čuveni dirigent Klaudio Abado. 1992/1993. bio je član orkestra Ciudad orchestra de Malaga u Španiji. Od 1993. do kraja 1995. godine bio je stalni član simfonijskog orkestra u San Galenu, kao i koncert-majstor kamernog orkestra iz Gosaua takođe u Švajcarskoj. Osnivač je i koncert-majstor kamernog orkestra „Novosadskio solisti“. U sezoni 2004 /2005. ponovo je dobio angažman u simfonijskom orkestru San Galen, za vreme provedeno u Švajcarskoj nastupao je i na koncertima Evropskog gudačkog orkestra. Godine 1997. započinje saradnju sa pijanistkinjom Vanjom Pricom. Pored mnogobrojnih koncerata izdvajaju se nastupi: NOMUS, A-fest, mali BEMUS, Kotor Art, Sarajevska zima, Zeničko proljeće. Kao solista nastupao je uz pratnju Simfonijskog orkestra AUNS, Niškog simfonijskog orkestra, simfonijskog orkestra RTVCG, umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, gudačkog kamernog orkestra „Novosadski solisti“, Novosadskog kamernog orkestra, Subotičkog kamernog orkestra, kamernog orkestra „Arion“ iz Banja Luke. 2004. godine snima svoj prvi CD. Pripala mu je čast da bude pretstavnik Vojvodine na Međunarodnom skupu podunavskih zemalja u Ulmu (Nemačka, 2004). Pored klasičnog repertoara romoviše dela savremenih kompozitora. Neki od projekata su trajno zabeleženi na CD /ima : Ansambl za novu muziku „Ritual nova“, neorenesansni ansambl „V.I.T.R.I.O.L“. nastupao je širom bivše Jugoslavije, muzičkim centrima Švajcarske, Austrije, Nemačke, Italije, Španije, Francuske, Mađarske i Slovenije. Florijan Balaž je koncert-majstor Vojvođanskog simfonijskog orkestra od osnivanja.

Vanja Prica, pijaniskinja (1972, Novi Sad)  Diplomu pijaniste stekla je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Arbo Valdme, a magistrirala na istoj visokoj školi u klasi prof. Kemala Gekića. Tokom školovanja učestvovala je na saveznim i pokrajnskim takmičenjima gde je osvajala prve, druge i treće nagrade. Godine 1989. na Internacionalnom takmičenju pijanasta u San Bartolomeu u Italiji osvojila je prvu nagradu. Učestvovala je u projektu „Mozart Point Festival“ u Novom Sadu. Nastupala je sa klarinetistom Nikolom Srdićem u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu. Snimala je za RTV Beograd i RTV Novi Sad. Radila je u Osnovnoj i Srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“, kao i u školi „Josip Slavenski“ u Novom Sadu. Zaposlena je kao samostalni stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1997. godine neguje plodnu koncertnu saradnju sa violinistom Florijanom Balažom u kamernom duu.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI