Novosadski duvački kvintet gostuje u gradskom Kulturnom centru!!!

  • Izvor/foto :KC Novi Sad

19/03/2018

[views]

Novosadski duvački kvintet osnovan je 2010. godine u Novom Sadu na inicijativu horniste Mirka Marića, kao potreba da grad kao što je Novi Sad ima ovakav ansambl. 

trong>Čine ga Ksenija Mijatović (flauta), Veronika Antunović (oboa), Kristijan Boroš (klarinet), Goran Marinković (fagot) i Mirko Marić (horna). Svi članovi duvačkog kvinteta su muzičari čije je polje delovanja veoma široko (Ksenija Mijatović – profesor u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“; Veronika Antunović – član orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“; Kristijan Boroš – viši stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, član orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“; Goran Marinković – redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i član orkestra „Camerata Serbica“; Mirko Marić – član Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“). Tokom dosadašnjeg delovanja, kvintet je održao  zapažene koncerte u Novom Sadu, Senti, Somboru, Zrenjaninu, Banja Luci, Beogradu, kao i na otvaranju Devetog međunarodnog takmičenja drvenih duvača u Požarevcu i na otvaranju Sedmog međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu.

Juna 2012. godine Novosadski duvački kvintet je učestvovao na majstorskom kursu kamerne muzike, koji je vodio profesor Norbert Girlinger (Austrija), a u septembru iste godine na majstorskom kursu koji je vodio profesor Boštjan Lipovšek (Slovenija). U julu 2012. godine su bili zvanični kamerni sastav kompozitorske radionice „KompART02“ gde su izvodili dela, koja su mladi kompozitori iz Srbije i regiona napisali posebno za ovaj ansambl. Godine 2014. na poziv kompozitora Milana Aleksića, Novosadski duvački kvintet je postao deo stalnog ansambla Centra za savremenu muziku pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Godine 2014. su održali dva koncerta u okviru ciklusa „5+1 gratis“ gde su sarađivali sa sledećim umetnicima: Gordan Tudor – saksofon (Hrvatska), Slobodanka Stević – klavir (Srbija) i Aleksandar Gligić – klavir (Srbija). Projekat je bio podržan od strane Grada Novog Sada. Na tim koncertima je premijerno izveden veliki broj originalnih kompozicija za kvintet, ali i transkripcija.

Oktobra 2015. godine Novosadski duvačaki kvintet je imao zapažen nastup u okviru projekta „Vojvodina recommended“ u Beču (Austrija), gde je premijerno izvedena kompozicija Petra Konjovića „San letnje noći“.

Februara 2016. godine su održali koncert povodom pet godina umetničkog rada, gde su sarađivali sa sledećim umetnicima: Marko Miletić – violončelo (Srbija), Igor Lazić – horna (Srbija), Slobodanka Stević – klavir (Srbija) i Aleksandar Gligić – klavir (Srbija). Na tom koncertu je premijerno izvedena i kompozicija Think of mladog banjalučkog kompozitora Davida Mastikose, koja je pisana za Novosadski duvački kvintet.

U aprilu 2017. godine su imali koncert u okviru manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“ u Banja Luci (Bosna i Hercegovina), gde su sarađivali sa pijanistkinjom Timeom Hotić.

Novosadski duvački kvintet je u oktobru 2017. godine organizovao projekat „5+5=dektet“, gde se prvi put u Srbiji izvela kompozicija Žan Fransea – Dektet i gde je na dva koncerta (Novi Sad i Zrenjanin) objedinjen zvuk duvačkog kvinteta i gudačkog kvinteta.U okviru ovog projekta, kvintet je sarađivao sa sledećim umetnicima: Bojan Glušica – violina (Srbija), Dragana Milošević – violina (Srbija), Aleksandar Stankov – viola (Srbija), Marko Miletić – violončelo (Srbija) i Milan Milanov – kontrabas (Srbija).

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI