Kulturni centar u Novom Sadu nudi veliki broj izložbi!!!

  • Izvor: KC Novi Sad

18/03/2018

[views]

Novi Sad- U Kulturnom centru sutra se otvaraju izložbe slika i poetsko veče, kao i tribina.

trong>Tribina „Geopolitika Baltika – Kaljingradska oblast danas“ biće održana u ponedeljak, 19. marta u 18 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je Predrag Rajić, pravnik.

Kakav je položaj Kaljiningradske oblasti u savremenim geopolitičkim tokovima?

Koji su unutarpolitički odnosi na snazi u Kaljiningradskoj oblasti?

U kakvim je odnosima Kaljiningradska oblast sa svojim susedima?

Kakav je položaj oblasti unutar Ruske Federacija?

Specifičnosti prošlosti, ekonomije i politike Kaljiningradske oblasti.

Izložba slika Đorđa Kovačeva pod nazivom „Inspirisano runamaˮ biće otvorena u ponedeljak, 19. marta u 19 časova u Likovnom salonu, Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će trajati do 10. aprila.

(ISPOVEST UMETNIKA) 

U ciklusima koji su prethodili ovom najnovijem, koristio sam arhetipske simbole proizašle iz kolektivno nesvesnog, kao elemente za likovnu transformaciju.

„Svet bogova i duhova jeste kolektivno nesvesno u nama“ – Karl Gustav Jung.

Kolektivno nesvesno isto je kod svih ljudi. Ono je univerzalno i ne razvija se; ono se nasleđuje. Sastoji se od oblika iz pređašnjeg postojanja arhetipova koji prodiranjem u sferu svesti daju nekim psihičkim sadržajima konačni oblik.

Arhetipovi su praiskonske slike. One postoje od najranijih vremena izražene u raznim oblicima, na primer: kao ideje demonizma, magijske moći, besmrtnosti duše i drugo.

Nesvesno možemo shvatiti kao riznicu koja je izvor svekolikog nadahnuća, stvaralaštva i mudrosti. Kao samostalni psihički sistem koji govori jezikom simbola jer je duhovno iskustvo moguće izraziti jedino putem simbola. Jedna od njegovih uloga je da ispravlja pristrasnost svesnoga uma i nadoknađuje njegovu jednostranost širim slikovnim neracionalnim opažanjima. Otuda nesvesno može biti dragoceni vodič koji čoveku pokazuje put prema njegovom istinskom odredištu.

U dubinama kolektivno nesvesnog nema individualnih, kulturnih razlika, nema razdvajanja. To je oblast praiskonskog jedinstva i kroz nju je svaka osoba povezana sa ostatkom čovečanstva.

Kolektivno nesvesno je oblast neograničenog potencijala u kojoj su sadržana načela univerzuma.

Interakcija svesnog i nesvesnog rađa novu vrednost i pomera stvari ka višim nivoima.

Radeći ovaj ciklus, krenuo sam od nordijskog runa kao predloška za likovnu transformaciju. Tokom rada proces je krenuo za mene nepredviđenim tokom. Naime, shvatio sam, da simboli, tekstovi i ornamenti koji čine sadržaj runa nisu neophodni i da u ovom slučaju opterećuju novonastalu ideju.

Proces je, dakle, krenuo drugim tokom – u pravcu pojednostavljenja, tako da su slike završene minimalistički sa strukturama kao dominantnim izražajnim sredstvom, očišćene od znakova i arhetipskih simbola.

Predrag Rajic (557 x 499)
Izlozba Likovni salon (424 x 600)
Izlozba MLS

Izložba „Zabavni park“ biće otvorena 19. marta u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u 20 časova i trajaće do 31. marta 2018. godine. Izložba se može pogledati svakog radnog dana 10.00-20.00, a subotom 10.00-13.00 časova.

„…Dok promatramo vidljivo, u nama se stvaraju duhovne slike i nova realnost. Transformisanjem viđenog u slike, u prostore neobične atmosfere otuđenja, želim da ukažem na egzistencijalne drame čoveka modernog doba…“ (Autorka)

Radmila Matejević je diplomirala 2008. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, studijski program slikarstvo, u klasi profesora Đura Radonjića. Trenutno radi kao profesor crtanja i slikanja u Umetničkoj školi u Nišu. Izlagala je na preko 70 međunarodnih grupnih izložbi. Dobitnica je više nagrada: Nagradna stipendija Kultur kontakt (2010), Beč, Austrija, Stipendija fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka (2010), Beograd, Otkupna nagrada fonda Princeza Olivera (2009), Druga nagrada Niš-Art fondacije (2008), Nagrada za najbolje rezultate iz glavnog studijskog predmeta slikanja na FU (2008), Druga nagrada za mural na konkursu SKC (2007), Prva Nagrada za crtež na međunarodnom konkursu na Univerzitetu u Takasaki (2002), Japan.

Poetsko-muzičko veče „A. S. Puškin i Srbi“ biće održano u ponedeljak 19. marta u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada s početkom u 20 časova u organizaciji Društva sunarodnika i prijatelja Rusije „Rusija“ i Kulturnog centra Novog Sada.

Program:

Stihove posvećene Srbima govore:

Boško Petrov, dramski umetnik

Učenici gimnazije „Laza Kostić“

Muzički deo:

Učenici solo pevanja škole „Isidor Bajić“ i Astina Bračer

Student Akademije umetnosti, u klasi dr Milice Stojadinović

Klavir pratnja:

prof. Bogdan Đorđević i Boško Stojadinović

Voditelji:

Miroslav Parežanin

Milorad Miljaković

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI