MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

  • Izvor/foto :KC Novi Sad
Broj pregleda: 256

Novosadski duvački kvintet osnovan je 2010. godine u Novom Sadu na inicijativu horniste Mirka Marića, kao potreba da grad kao što je Novi Sad ima ovakav ansambl. 

Čine ga Ksenija Mijatović (flauta), Veronika Antunović (oboa), Kristijan Boroš (klarinet), Goran Marinković (fagot) i Mirko Marić (horna). Svi članovi duvačkog kvinteta su muzičari čije je polje delovanja veoma široko (Ksenija Mijatović – profesor u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“; Veronika Antunović – član orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“; Kristijan Boroš – viši stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, član orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“; Goran Marinković – redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i član orkestra „Camerata Serbica“; Mirko Marić – član Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“). Tokom dosadašnjeg delovanja, kvintet je održao  zapažene koncerte u Novom Sadu, Senti, Somboru, Zrenjaninu, Banja Luci, Beogradu, kao i na otvaranju Devetog međunarodnog takmičenja drvenih duvača u Požarevcu i na otvaranju Sedmog međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu.

Juna 2012. godine Novosadski duvački kvintet je učestvovao na majstorskom kursu kamerne muzike, koji je vodio profesor Norbert Girlinger (Austrija), a u septembru iste godine na majstorskom kursu koji je vodio profesor Boštjan Lipovšek (Slovenija). U julu 2012. godine su bili zvanični kamerni sastav kompozitorske radionice „KompART02“ gde su izvodili dela, koja su mladi kompozitori iz Srbije i regiona napisali posebno za ovaj ansambl. Godine 2014. na poziv kompozitora Milana Aleksića, Novosadski duvački kvintet je postao deo stalnog ansambla Centra za savremenu muziku pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Godine 2014. su održali dva koncerta u okviru ciklusa „5+1 gratis“ gde su sarađivali sa sledećim umetnicima: Gordan Tudor – saksofon (Hrvatska), Slobodanka Stević – klavir (Srbija) i Aleksandar Gligić – klavir (Srbija). Projekat je bio podržan od strane Grada Novog Sada. Na tim koncertima je premijerno izveden veliki broj originalnih kompozicija za kvintet, ali i transkripcija.

Oktobra 2015. godine Novosadski duvačaki kvintet je imao zapažen nastup u okviru projekta „Vojvodina recommended“ u Beču (Austrija), gde je premijerno izvedena kompozicija Petra Konjovića „San letnje noći“.

Februara 2016. godine su održali koncert povodom pet godina umetničkog rada, gde su sarađivali sa sledećim umetnicima: Marko Miletić – violončelo (Srbija), Igor Lazić – horna (Srbija), Slobodanka Stević – klavir (Srbija) i Aleksandar Gligić – klavir (Srbija). Na tom koncertu je premijerno izvedena i kompozicija Think of mladog banjalučkog kompozitora Davida Mastikose, koja je pisana za Novosadski duvački kvintet.

U aprilu 2017. godine su imali koncert u okviru manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“ u Banja Luci (Bosna i Hercegovina), gde su sarađivali sa pijanistkinjom Timeom Hotić.

Novosadski duvački kvintet je u oktobru 2017. godine organizovao projekat „5+5=dektet“, gde se prvi put u Srbiji izvela kompozicija Žan Fransea – Dektet i gde je na dva koncerta (Novi Sad i Zrenjanin) objedinjen zvuk duvačkog kvinteta i gudačkog kvinteta.U okviru ovog projekta, kvintet je sarađivao sa sledećim umetnicima: Bojan Glušica – violina (Srbija), Dragana Milošević – violina (Srbija), Aleksandar Stankov – viola (Srbija), Marko Miletić – violončelo (Srbija) i Milan Milanov – kontrabas (Srbija).

NAJNOVIJE VESTI

MOJITO BAND- NOVI HIT „NISI TI U GLAVI ČISTA>>klik na PLAY