Glumac Petar Mitić u ulozi Dušana Matića ovogodišnjem laureatu predao Matićev šal !!!

  • Autor: Narodna biblioteka „Dušan Matić“ / MEDIA PS

15/09/2020

Manifestacija „Matićevi dani“ ima tradiciju dugu 39 godina. Manifestacija je izuzetno lepa prilika za druženje pesnika, filozofa, profesora, ljubitelja pisane reči i svih poštovalaca Matićevog stvaralaštva.


Foto :  Narodna biblioteka „Dušan Matić“ 

Ove godine, nastavili smo po ustaljenom programu koji smo imali i ranijih godina, trudeći se da za svaku narednu uvedemo neku novinu. Ove godine, novina je bio gost Biblioteke i učesnik Matićevih dana izuzetan glumac Petar Peca Mitić.
Glumac Petar Mitić imao je vrlo zahtevnu ulogu. Performans „Ja, Dušan Matić“ i druženje građana sa glumcem Petrom Mitićem bilo je posebna atrakcija za naše građane i učesnike manifestacije.
Za nezaborav je ostalo njegovo kazivanje stihova Dušana Matića.
Na dodeli “Matićevog šala”, pre nego što je uručio šal laureatu, govorio je Matićevu pesmu „Uspavanka za poginule koji nemaju više od dvadeset“.

Petar Mitić rođen je u Jagodini 1978. godine, gde je i završio srednju školu. Kao glumac je debitovao još pre 28 godina u Dečjem pozorištu Čede Stanojevića u predstavi ,,Džin ko mlin” Tode Nikoletića koju je Stanojević i režirao.


Petar Mitić je aktivni pozorišni i televizijski glumac. 1997 je iz pozorišta prešao na TV gde je imao autorsku emisiju koja je trajala čak 3 sezone u preko 50 emisija. Dobio nekoliko glumačkih nagrada na raznim festivalima. Trenutno je angažovan u Gradskom pozorištu Jagodina i Art krug teatru. Tumačio je i likove u filmovima i serijama poput – Svemirci su među nama, Koreni, Urgentni centar, Sinđelići, Život ispred svega, Fakti i fikcija-Masoni… Radio veliki broj TV i radio reklama i sinhronizaciju ili naraciju igranih i dokumentarnih filmova.

Zbog karakteristične boje glasa ima i angažovanja kao konferensijer za razne medijske događaje. Takođe ima stalna angažovanja u polju umetničkog kazivanja poezije i proze na književnim tribinama i manifestacijama. U svojoj karijeri je bio zaposlen i kao voditelj i urednik na raznim radio stanicama kao što su: Radio „S“, Radio „72“Avala, Radio „Gong“, Radio „Flash“, Radio „Jagodina drugi program“…

Osim glume u poslednjih pet godina se posvetio pedagoškom radu sa decom u pozorištu, a radi i kao pozorišni reditelj i scenograf, što dokazuju i brojne nagrade sa raznih međunarodnih i državnih pozorišnih festivala.
U zaista brojnoj galeriji jagodinskih pozorišnih likova, Mitić je, pored toga što je dokazani glumac, skrenuo pažnju na sebe i kao izuzetan scenograf, dramaturg i reditelj.

Mitić kaže da je sa velikim zadovoljstvom prihvatio poziv Biblioteke za ovu ulogu i da je počastvovan pozivom. Na pitanje kako on zamišlja Matića, matirao nas je citatom Dušana Matića : „Niko ne zna više od onoga koliko zna, a to je u odnosu na ono što bi mogao znati – ništavno“.

DRUŠTVO KULTURA VESTI GRADA ĆUPRIJA