U selu Palja, 50-ak kilometara od Surdulice, nalazi se manastir Vavedenja Presvete Bogorodice

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Jovana Ivanović

U selu Palja, 50-ak kilometara od Surdulice, nalazi se manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, za koji se ne zan tačno kada je podignut i ko ga je podigao.

Smatra se, po predanju, da potiče iz IX veka ( 818. godine), a da je obnovljen u XIII veku. Manastir leži na 950 metara nadmorske visine, na levoj obali reke Medenice.Najstariji deo crkve je pokriven kamenim pločama, a priprata i bočne apside ćeramidom. Freskopisan je, a na spoljnom zidu se nalazila drvena ploča ispisana staroslovenskim pismom.U njegovoj blizini se nalazi izvor za čiju vodu postoji verovanje da je lekovita. Mnogi dolaze da se umiju ili ponesu vodu, a naročito pomaže kod bolesti očiju.

Jedni ovaj izvor zovu izvor Svete Petke, dok ga drugi nazivaju izvorom Svetog Save, a treći izvorom Presvete Bogorodice. Narod ovog kraja, prema predanju, priča da je manastir jednom posetio i Sveti Sava, 1236. godine kada se vraćao iz Carigrada i išao u Bugarsku da saopšti Bugarima da je za njih od Nikejskog patrijarha izdejstvovao patrijaršiju.Pripada eparhiji vranjskoj.

Narod se kod ove svetinje okuplja nekoliko puta godišnje : na Svetog proroka Jeremiju (14. maja), na Svetog proroka Iliju (2. avgusta) i na Uspenije Presvete Bogorodice (28. avgusta.)

PR tekst

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

ODMORI U SRBIJI VESTI GRADA SURDULICA