Planina Zlatar – biser novovaroškog kraja

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Darija Petrović

Novovaroški kraj je nadaleko poznat po planini Zlatar. Prirodne lepote koje krase ovu planinu su očarale mnoge posetioce. Iz godine u godinu sve veći broj turista posećuje Zlatar i rado mu se vraća, jer je turistička ponuda planine šarenolika.

Foto: wikipedia

Za sve one koji nisu upoznati sa lepotama i značajem ove planine, pripremila sam kratak opis i nadam se da ću uspeti da vam približim čari Zlatara.
Planina Zlatar se nalazi u jugozapadnom delu Srbije. Zlatar je smešten između reka Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica. Bogat je prirodnim lepotama, kao i florom i faunom. Turizam je primarna delatnost ovoga kraja. U blizini planine nalazi se kanjon reke Uvac koji turisti ne propuštaju da posete kada dođu u novovaroški kraj.

Prirodni rezervat Uvac je pod zaštitom države od 1971. godine kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.
Planina Zlatar je proglašena vazdušnom banjom, zbog čistog vazduha i mogućnosti lečenja. Na Zlataru je smešten „Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti“.

Zlatarski sir i heljda su obeležje novovaroškog kraja i nema posetioca koji nije probao i sa sobom poneo heljdopitu i zlatarski sir.
Planinu Zlatar krase i vidikovci, manastiri i veštačka jezera. Najpoznatiji vidikovac je vidikovac „Hodžina stena“. Nalazi se na 1100 metara nadmorske visine. Sa njega se pruža pogled na grad Novu Varoš. Manastir Sv. Kozme i Damjana nalazi se na planini Zlatar (Vodena poljana). Zlatarsko jezero je veštačko jezero koje je još poznato kao Kokin Brod. Jezero se nalazi u dolini Uvca.

Radoinjsko jezero je veštačko akumulaciono jezero na reci Uvac. Najviše turista ima tokom zime, jer je skijanje i sankanje na stazama sastavni deo zimske turističke sezone. Smeštajni kapaciteti planine Zlatar su tokom turističke sezone puni i uvek se traži soba više. Planina Zlatar je mesto gde srce kuca jače.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

ODMORI U SRBIJI SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA NOVA VAROŠ