ZDRAVSTVENA knjižica se automatski produžava!!!

 

23/10/2017

REPUBLIČKI fond za zdravstveno osiguranje počeo je da automatski overava zdravstvene kartice, pa poslodavci ubuduće neće morati da dolaze na šaltere. Uslov za automatsku overu bila je zamena knjižica, i taj posao je priveden kraju, jer je nove kartice zdravstvenog osiguranja dosad dobilo 6.450.000 od ukupno 6,9 miliona zdravstveno osiguranih osoba.

lot projekat automatske overe započet je krajem juna, prvo sa 10, a zatim s 20 poslodavaca, a od ovog meseca obuhvaćeni su zaposleni kod poslodavaca i članovi njihovih porodica, penzioneri i članovi njihovih porodica, primaoci novčane naknade od Nacionalne službe za zapošljavanje, zatim monasi i monahinje, Romi, žrtve nasilja…

– Automatska overa trenutno nije moguća za osiguranike na osnovu samostalne delatnosti i za poljoprivrednike i članove njihovih porodica, s obzirom na to da Poreska uprava trenutno nije u mogućnosti da dostavi podatke o plaćenim doprinosima za navedene kategorije osiguranika u elektronskom obliku – objašnjava dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO. – Za ove kategorije zdravstvena isprava se i dalje overava na šalterima filijala i ispostava RFZO. Automatska overa nije moguća ni za decu stariju od 18 godina koja su na školovanju i studente do 26 godina koji su osigurani kao članovi porodice.

Prema računici koju je iznela premijerka Ana Brnabić, automatskom overom zdravstvenih kartica poslodavci će godišnje uštedeti oko 500.000 radnih sati, odnosno oko milion i po evra godišnje.

Primena načina overe u praksi znači da poslodavci više neće morati da overavaju zdravstvene kartice zaposlenih, jer će ih država automatski produžavati bez podnošenja zahteva i čekanja na šalterima.

– Poreska uprava na dnevnom nivou ažurira podatke o plaćenim doprinosima – objašnjava Verica Lazić

Svakog dana u ponoć CROSO preuzima podatke i oni postaju dostupni RFZO. Obrada podataka u CROSO traje od ponoći do dva sata ujutru, posle čega Republički fond započinje proces automatske overe. To znači da servisi RFZO idu redom od prvog do poslednjeg poslodavca, proveravajući svakog zaposlenog pojedinačno.

KRAJ NEAŽURNIM PODACIMA

– DO prelaska na automatsku overu zdravstvenih kartica, osim činjenice da je to podrazumevalo odlazak u matične filijale, odnosno ispostave RFZO, najveći problem je bila ažurnost podataka o plaćenim doprinosima koje je Poreska uprava dostavljala RFZO jednom nedeljno, na kompakt-disku – objašnjava dr Lazić. – Bilo je grešaka i događalo se da osiguranik ne dobije overu iako je njegov poslodavac izmirio svoje obaveze.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA