Srbija će za tri godine imati vozove velikih brzina- početak modernizacije pruge Beograd-Budimpešta!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

08/12/2017

BEOGRAD – Dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović rekao je da je početak modernizacije pruge Beograd-Budimpešta važna vest ocenjujući da se radi o jednom od najvećih projekata zahvaljući kojem će, kako je rekao, Srbija za tri godine imati vozove velikih brzina.

jović je naveo da je bitno da se Srbija pojavi na TENT mreži koja, kako kaže, predstavlja mrežu evropskih koridora i „put ka integeraciji u EU“.

„Postoje sistemi u železničkom saobraćaju koji omogućavaju da se jednim vozom prođe kroz sve teritorije. Radi se o jednom o najvećih projekata i u roku od tri godine, mislim da ćemo moći da se pohvalimo vozovima velikih brzina“, rekao je dekan za RTS istakavši da je Srbija zemlja tranzita i da treba da koristi prednosti Koridora 10.

Bojović smatra da je privilegija, ali i odgovornost što je Beograd izabran za sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana koja podrazumeva, kako je naveo, integraciju prostora od 20 miliona ljudi.

„Ovo znači mogućnost investicija, skraćenje transporta, brži protok robe, „smart“ prevoz po standardima što znači da počiva na digitalizaciji i podrazumeva očuvanje životne sredine. To su prednosti i privilegija je sto ce Beograd biti motor te priče“, naveo je Bojović.

Prema njegovoj proceni u narednih 20 godina transportna tražnja na planeti biće udvostručena, a planirani auto-put Beograd-Sarajevo, kako je rekao, ima nekoliko mogućih alternativnih trasa.

„Tu struka treba da da odgovor. Postoje saobraćajne studije, a ideja je da on povezuje ljude i isključivo tako mu treba pristupiti“, uveren je dekan Saobraćajnog fakulteta.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA