SEČA STABALA-KOME ZAKON LEŽI U TOPUZU ( MOTORNOJ TESTERI ) , TRAGOVI MU SMRDE NEČOVEŠTVOM…!!!

SEČA STABALA-KOME ZAKON LEŽI U TOPUZU ( MOTORNOJ TESTERI ) , TRAGOVI MU SMRDE NEČOVEŠTVOM…!!!

  • Izvor: Ljubica Sokić

08/12/2017

Čačak- U našu redakciju stiglo je saopštenje GG za napredniji Čačak na čelu sa dr Aleksandrom Radojevićem koje prenosimo u celosti.

Neobjašnjiva, i nadasve sumnjiva, je potreba gradske vlasti da poseče više desetina stabala drveća u par dana, kao što je to urađeno ovih dana u jednom delu našeg grada.

Naime, gradska vlast je odlučila preko neke komisije u kojoj su neki „stručnjaci“ da drvored breza u ulici Kralja Petra Prvog, i drvored lipa u ulici Veselina Milekića predstavljaju opasnost po građane.Takvi su „stručnjaci“, da su samo letimičnim pogledom na terenu utvrdili da stabla treba ukloniti, pa je komunalna inspekcija donela rešenje da građane “zaštiti“ od drveća koja „napadaju“ ljude i objekte, i poseče u ovom delu grada skoro sve što se poseći može. Pitamo vas gospodo, gde je nalaz zaista stručnog lica (dokazima potkrepljen), kojim biste opravdali svoju olako izvršenu direktivu za potrebe ko zna kog nalogodavca? Posebnu nevericu izaziva činjenica da su u izvršenom „zločinu“ nad drvoredima učestvovali upravo oni, koji bi po struci trebali da biljke štite: direktor Instituta za voćarstvo a agronom i gradski većnik; šef službe za zaštitu životne sredine grada Čačka, po zanimanju ???…; direktor JKP „Gradsko Zelenilo, a bilolog…Samo nedostaje metalo – glodač…A čime se bave inženjeri hortikulture, inženjeri šumarstva, ekolozi ? Valjda metalopreradom ili…I Englezi su imali Ludistički pokret – lomili mašine da bi manje radili, ručno!

U savremenim uređenim državama drvo u gradu se štiti ( ako je bolesno), kao što zubari poprave kvaran zub: očiste bolesni deo ili trulež, „zatvore“ rupu u delu stabla i produže mu život. Ukoliko postoji opasnost od pada, imobilizuju drvo, osiguraju na bilo koji način, sačuvaju ga i produže mu život.Čuvajući biljke, naročito drveća, čuvaju i svoj grad, zdravlje građana, životnu sredinu, kulturu stanovanja…
Drvored lipa u ulici Veselina Milekića posađen je 1984. godine, kada je prethodni takođe uklonjen, sa konstatacijom da je oboleo. Istorija se ponavlja, a ništa niste naučili. Koliko je vremena potrebno da poraste i stasa novo drvo, kao ova što ste posekli? Da čekamo sledeće tri decenije? Niko na svetu u civilizovanim društvima to ne radi!
A nije da nismo pitali i upozoravali i sa skupštinske govornice ! Niste nas udostojili ni odgovora. Morali ste, skrivajući nameru, brzo da izvršite zločin nad drvoredima, simbolima ulica u kojim su do juče bili, kako građani ne bi imali vremena vas spreče u nedelu. Zadatak izvšen motornim testerama, obezbedio je JKP „Gradskom zelenilu“ dobar ogrev ove zime,a džabe…Koliko ste požrtvovano „odradili“ ovaj zadatak, pomislio bi čovek da ste vrlo „vredni“! Veliki je to „posao“, trebalo je truda…U par dana posekli ste više desetina drveća starosti preko trideset godina u jednom kraju. Uklonili „opasnost“ po građane, automobile, objekte…Ne poštujući život, jer drvo je živo biće takođe. Ko ne poštuje živote drugih, pa bile to i biljke ili životinje, ne poštuje ni ljude, ne doprinosi očuvanju` prirode, što je prioritet zaštite životne sredine za koju građani plaćaju taksu i pune budžet grada.
Grupa građana „ Dr Aleksandar Radojević – za napredniji Čačak“ iscrpla je mogućnosti dobronamernih upozorenja da ne činite ovo nedelo. Jedino što nam je, na našu i vašu žalost preostalo, je da se pridružimo ogorčenim građanima u podnošenju prijave protiv svih u nizu izvršioca u organizovanom nedelu koje učiniste.
Grupa građana „ dr Aleksandar Radojević“


NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK