SAOBRAĆAJNI institut CIP je stavljen na licitaciju zbog dugovanja „Železnicama Srbije a.d.“!!!

  • Izvor: novosti.rs

30/11/2017

SAOBRAĆAJNI institut CIP je stavljen na licitaciju zbog dugovanja „Železnicama Srbije a.d.“, a prodaja ovog preduzeća zakazana je za 18. decembar. Izvršenje je pokrenuto na inicijativu radnika kojima od 2009. do 2012. nisu isplaćene zarade i smenski rad. Velike su šanse, međutim, da se prodaja ipak izbegne.

 Izvršitelj Nemanja Protić, koji sprovodi javnu prodaju, kaže da je u sredu sa rukovodstvom „Železnica“ održan sastanak na kojem su oni izneli predlog za rešenje problema. Rasplet se očekuje u četvrtak, kada bi trebalo da se sastanu advokati koji su tražili prodaju sa predstavnicima „Železnica“.

– Sporazum koji nude je da se glavni dug od oko 100 miliona dinara plati na dve rate i to da prva uplata legne 30. novembra, a druga do 15. decembra – kaže Protić. – Za kamatu i troškove postupka bi bio potpisan reprogram na osnovu kojeg bi se ostatak platio na 12 mesečnih rata.

CIP je stavljen na licitaciju da bi se namirili dugovi „Železnica“, čiji su računi blokirani gotovo dve godine. Pošto radnici ne mogu da naplate potraživanja od ove kompanije, traže novac koji bi se obezbedio prodajom njene ćerke firme.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da su „Železnice“ do sada po osnovu potraživanja za smenski rad isplatila oko dve milijarde dinara, a trenutna potraživanja svih poverilaca po ovom osnovu iznose više stotina miliona dinara.

Procenjena vrednost Saobraćajnog instituta je oko 1,3 milijarde dinara, a početna cena na prvoj zakazanoj prodaji je 910 miliona dinara. Protić objašnjava da se početna cena prilikom ovakvih licitacija određuje tako što se izračuna 70 odsto od procenjene vrednosti.

– Ukoliko ova prodaja ne uspe, sledeća ponuda bi bila 50 odsto od procenjene vrednosti, odnosno oko 650 miliona dinara – kaže izvršitelj. – U 170 predmeta koliko ja vodim, dug je oko 80 miliona dinara. Međutim, ima još radnika koji se naplaćuju preko drugih izvršitelja. Po zakonu poverioci, odnosno radnici, imaju pravo da predlože načine naplate duga. Njihov advokat je predložio da naplata prvo ide sa računa „Železnica“, a onda iz udela u Saobraćajnom institutu, ali je problem nastao kada su računi „Železnica“ blokirani.

Direktor CIP-a Milutin Ignjatović je potvrdio za „Novosti“ da postoji problem, ali nije želeo da komentariše ovaj slučaj

U MINISTARSTVU građevinarstva napominju da nemaju direktnu nadležnost nad Saobraćajnim insitutom CIP, ali da su zbog značaja ovog preduzeća za realizaciju infrastukturnih projekata od nacionalnog značaja, od početka uključeni i da su davali predloge za rešavanje ovog slučaja:

– Krajem prošle nedelje održan je sastanak sa izvršnim poveriocem i advokatom poverilaca, „Železnicama Srbije“, Saobraćajnim institutom CIP i državnim pravobranilaštvom, u cilju pronalaženja optimalnog rešenja za status CIP-a. Prodaju su pokrenuli prinudni izvršitelji, s obzirom na to da je ovo preduzeće 100 odsto u vlasništvu „Železnica Srbije“, koje su osnivač CIP-a.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA