Stav Srbije je da je vojno neutralna zemlja, neće biti članica ni NATO pakta, ni ODKB, niti bilo kog drugog vojnog saveza!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

30/11/2017

Vojska Srbije je osposobljena da odbrani zemlju od bilo kakve pretnje i opasnosti, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar je istakao da su naši vojnici visoko motivisani, obučeni i spremni da rade svoj posao i odgovore na svaku pretnju.
dsetio je da je sektor srpskog vazduhoplovstva i vazduhoplovne odbrane najviše stradao tokom NATO agresije, te da je nabavka MIG-ova „spasila“ naše vazduhoplovstvo.

Najavio je da će se nastaviti sa osavremenjavanjem srpske flote migovima 29, koji pripadaju „četiri plus generaciji“ zahvaljući kojima je, kaže ministar, naše nebo u potpunosti zaštićeno.

„Nastavićemo da radimo na jačanju vazduhoplovstva i vazduhoplovne odbrane, naše nebo mora da bude sigurno, a da bi bilo sigurno i zaštićeno morate da imate snažno vazduhoplovstvo“, rekao je Vulin.

On je ukazao da je proces obnove vojske počeo 2012. godine, kada je ministar odbrane postao sadašnji predsednik Aleksandar Vučić i dodao da se od tada prestalo sa uništavanjem naoružanja, proterivanjem starešina i poništavanja Vojske.

Upitan da prokomentariše izveštaj američkog Atlantskog saveta u kome se navodi da SAD treba da uspostave stalno prisustvo vojske u Jugostočnoj Evropi, Vulin odgovara da je to stav nevladine organizacije, koji, kako kaže, može biti prihvaćen ili ne, te da on njihov stav ne može da komentariše.

„Stav Srbije je da je vojno neutralna zemlja, nećemo biti članica ni NATO pakta, ni ODKB, niti bilo kog drugog vojnog saveza i nastavićemo da vodimo politiku u smeru srpskih nacionalnih interesa, a to su mir i stabilnost u čitavom regionu“, ukazao je Vulin.

Komentarišući deo izveštaja Atlantskog saveta da bi formiranje vojne baze bilo najbolje u kampu Bondstil na KiM, Vulin kaže da Srbija nije zainteresovana za vojne baze na svojoj teritoriji, kao i da to nije u skladu sa rezolucijom 1244.

„Hoćemo da Srbi gde god da žive budu zaštićeni, sigurni i da imaju sva prava, to su razlozi naše političke orijentacije i tako ćemo se i dalje ponašati“, podvukao je ministar odbrane.

Govoreći o Ruskom humanitarnom centru u Nišu, ministar je rekao da će „pritisaka uvek biti“, ali da će vlada doneti odluku o tome kada bude vreme.

„Ne želim svojim stavom da vršim pritisak na vladu, sve što imam reći ću na sednici vlade, a znam da ćemo voditi računa o srpskim interesima“, istakao je Vulin.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO