DVA nadgrobna spomenika iz srednjeg veka registrovana su u selu Zdravinje kod Kruševca!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

10/12/2017

DVA nadgrobna spomenika iz srednjeg veka registrovana su u selu Zdravinje kod Kruševca, potvrđeno je za „Novosti“ u Narodnom muzeju, čiji stručnjaci navode da se radi o vrlo retkim i značajnim otkrićima za Rasinski okrug i šire kulturno nasleđe. Jer, oba nadgrobnika, detektovana u razmaku od svega nekoliko meseci, ne samo da imaju natpise o pokojnicima, već i tačne datume podizanja.

dgrobnik nađen u kuli zvonika Crkve Lazarice koji datira s kraja 13. i početkom 14. veka važio je za najstariji u kruševačkom kraju – pojašnjava za „Novosti“ naš priznati arheolog Marin Bugar iz Narodnog muzeja u Kruševcu. – Sada smo detektovali i nadgrobnik na privatnom imanju porodice Gajić u Zdravinju, na kome piše da je podignut 8. jula 1292. godine, dakle u doba kralja Milutina. To obeležje je samo nekih 200 do 300 metara udaljeno od porte Crkve Svetog Đorđa gde je decenijama u travi ležao nadgrobnik na čijem natpisu piše da datira od 1. septembra 1424. godine.

Stariji nadgrobnik je imao funkciju kamena međaša, a po priči vlasnika imanja, oduvek je bio na tom mestu. Na njemu se javlja tekst gde na jednoj strani piše da je tu boravište raba Božjeg Marka bogoslova, a piše i da je od matere, verovatno, Radoslave.

– Nijedan spomenik nije „iščitan“ do kraja, još uvek radimo na tome, zahvaljujući našem kolegi, istoričaru umetnosti iz jagodinskog muzeja, dr Branislavu Cvetkoviću – iznosi za „Novosti“ arheolog Marin Bugar, dodajući da veliku zahvalnost duguju lokalnom saradniku Milošu Stojadinoviću, koji vodi poreklo iz Zdravinja. – Postojanje nadgrobnika kod crkve samo je bilo konstatovano, ali se tome nije posvetila naučna pažnja. Sada već znamo da na njemu imamo natpise sa obe strane. Važan nam je podatak da imamo nadgrobnik iz vremena despotovine Stefana Lazarevića, a raritetno za naš kraj je i da ćemo moći da ga pročitamo do kraja.

I sama činjenica da je na oba nadgrobnika uklesano i ime pokojnika takođe je retkost. Pretpostavlja se i da je u oba slučaja spomenik podignut za ličnost od uticaja, jer su se za njih klesali nadgrobnici na ovaj način. Te činjenice mogu da pomognu i da se identifikuju pokojnici. Stručnjaci navode da je važno da se srednjovekovna istorija prezentuje široj javnosti i naučnicima na odgovarajući način, odnosno, u novoj stalnoj postavci muzeja.

– Na nadgrobniku iz 15. veka vidi se da je posvećen izvesnom Petru, rabu Božjem, a njegove bliske rodbinske veze (ime oca, kao i brata još uvek iščitavamo) .  – Na zadnjoj strani tekst gde jasno stoji vreme kada je podignut, kao i ime onoga koji je ispisao tekst, „Pop Damjan“, što nije česta pojava.

SELO BOGATO ISTORIJOM

MILOŠ Stojadinović, mladi strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva, koji je jedan od najaktivnijih proučavalaca prošlosti, poreklom iz Zdravinja, predočava za „Novosti“ da se u ataru sela nalazi potez pod imenom Grobljište.

– Moji preci su svedočili da su svojevremeno nalazili krupno kamenje prilikom izoravanja zemlje – kaže za „Novosti“ Miloš Stojadinović. – Uglavnom, reč je o selu vrlu bogate istorije.

TRAŽIĆE I NEKROPOLU

STRUČNjACI ne isključuju mogućnost da se u okolini nalazi srednjovekovna nekropola, kao i još primeraka nadgrobnika, pa će se kada vreme to dozvoli uputiti na teren kako bi na člicu mesta proverili te pretpostavke. Veruje se da su oba obeležja od prirodnog kamena prebačena sa originalnog mesta.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO