ZA PREDSTOJEĆE HLADNE DANE PRIPREMITE SVOJE VOZILO-EVO koje je sve sitne trikove otkrio Profesor Milan Vujanić

Izvor: novosti.rs /kurir

POSLE više nego prolećnog početka godine, u narednom periodu očekuju nas prave januarske temperature koje će ići i u minus.

ZA PREDSTOJEĆE HLADNE DANE PRIPREMITE SVOJE VOZILO-EVO koje je sve sitne trikove otkrio Profesor Milan Vujanić

Foto: pixabay

Profesor Milan Vujanić otkrio nam je na koji način da se spremimo za predstojeće hladne periode.

– Prvenstveno je važno za automobil da rashladna tečnost nije voda, jer se ona može smrznuti zimi, a zatim moramo imati pneumatike koji su zimski i ne samo dok ima snega. Već i kad je hladno. Morate znati da sastav gume koji je odgovarajuć za niže temperature nije isti kao sastav gume za više temperature. Tako da nemaju iste efekte kočenja. Nama je pneumatik važan za dve funkcije bez kojih ne možemo bezbedno voziti, a to je upravljanje i kočenje. Potrebno je i staviti nešto ređe ulje stavljati u motor, jer zimi kad je hladno ulje postaje gušće nego što je normalno pa je tako teže startovanje motora – rekao je profesor Vujanić.

Profesor nam je takođe otkrio kako da se rešimo zaleđenih prozora i kako da se to više ne dešava.

– Ako bi trebalo da se zaštite stakla onda bi trebali staviti folije ispod brisača koji bi zamrzavanje zaustavili. Mada postoje tečnosti koje služe za brzo odmrzavanje stakla, ali ne one koje se stavljaju u posudu za prskanje već one koje mi posipamo ručno – istakao je profesor.

PRATITE NAŠ PORTAL I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO