VELIKI ŠURDA je otišao u legendu!!!

VELIKI ŠURDA je otišao u legendu!!!

09/09/2017

Ljubiša je u decembru prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveneo stanje poslednjih nekoliko dana je bilo izuzetno loše.

U decembru kada je Ljubiša bio na operaciji, lekari su imali optimistične prognoze, međutim njegovo stanje se pogoršalo zbog hronične leukemije od koje je bolovao duže vreme.

  Ljubiša Samardžić rodio se 1936. godine u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje. Nadimak mu je bio Smoki. Povremeno je u gimnaziji radio kako bi izdržavao porodicu.

  Studirao  je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitovao je na filmu 1961. godine, gde je igrao u ostvarenju „Igre na skelama“.

    Veoma brzo je stekao popularnost širom bivše Jugoslavije. Igrao je u brojnim filmovima, kao što su „Bitka na Neretvi“ (Novak), „Valter brani Sarajevo“ (Zis“), „Bombaši“ (Kovač), „Sutjeska“ (Stanojko), „Ljubavni život Budimira Trajkovića“ (Vojislav Voja Trajković)…

    Njegova možda i najprepoznatljiva uloga jeste ona kada je glumio Borivoja Šurdilovića Šurdu u seriji „Vruć vetar“

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, kao što su „Zlatni lav“ za ulogu u filmu „Stranac“ (1967), , Gran pri na Filmskom susretima u Nišu za ulogu u filmu „Bitka na Neretvi“ 1970. godine i za ulogu Borivoja Šurdilovića 1983. godine, nagrada akademije Ivo Andrić za životno delo 2005. godine… i mnoge druge.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine.

https://youtu.be/ou-Pa_e4wcw?list=RDwglDvH56M78

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO