SVEČANA PROMOCIJA nove klase kadeta ispred Doma Narodne Skupštine!!!

09/09/2017

  Najmlađi oficiri Vojske Srbije svečano će danas biti promovisani ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, u prisustvu najvišeg državnog i vojnog rukovodstva.

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 187 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Načelnik Vojne Akadamije Goran Zeković izjavio je da su danas promovisani potporučnici, generacija odličnih kadeta, vrlo dobrih sportista, ali i odličnih i svestranih mladih ljudi za ponos Srbije i Vojske Srbije.

Zeković je na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine rekao da je Vojna akademija uverena da je iznedrila generaciju časnih oficira i oficirki.

On je najmlađim oficirima VS poručio da veruju u njih, u njihova znanja i da na novim dužnostima neće izneveriti očekivanja.

„Upamtite da je vaš životni put – put stalnog obrazovanja i traži samopregor. U vas veruje Srbija, u vas veruje Vojska Srbije“ naglasio je Zeković.

On je najmlađim oficirima poželeo uspeh i sreću u vojničkom životu i stalnu želju za usavršavanjem.

Kako je rekao trenutno je na VA oko 1.500 polaznika.

Izneo je podatak da je u školskoj 2016/17. godini školovanje završilo 66 učenika vojne gimnazije, 55 slušaoca Klase rezervnih oficira, 600 oficira, podoficira…a odbranjeno je 12 mastera i 19 doktorata.

Naveo je i da je usavršavanja završilo 13 oficira iz BiH Mekdonije, Slovenije, Hrvatske i SAD, a svoje doktorske disertacije odbranilo je i pet oficira iz Alžira.

VUČIĆ:NEUTRALNI,ALI NE NEZAINTERESOVANI ZA MIR U SVETU

Čvrsto opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost nikako ne znači da bi vojska trebalo da ostane pasivna i nezainteresovana u situacijama koje prete miru i bezbednosti u svetu, već naprotiv ta neutralnost znači iskrenu posvećenost miru i saradnji, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na svečanoj promociji nove klase oficira Vojske Srbije.

Zbog toga su, dodao je, nasi oficiri i angažovani u mirovnim operacijama u celom svetu.

„To angažovanje je mali, ali bitan pokazatelj naše želje da kao zemlja ne budemo nošeni burama, već da osluškujemo i nađemo svoje mesto, jer danas nam je iznad svega potrebna budnost i rešenost, kakvu su imali i srpski vojnici na Solunskom frontu“, rekao je predsednik, te dodao:

„Iz tih rovova krenuli su u juriš do konačne pobede, a ta je pobeda ušla u udžbenike kao model strategijskog delovanja protiv nadmoćnog neprijatelja“.

Kako je naveo, nije snaga u boju vojnika i ofiricira, nego u njihovom znanju i onome šta braniš, čuvaš i za koga se boriš.

„Ko brani kućni prag, pradedovinu, otadzbinu tesko može biti pobeđen“, primetio je Vucić te dodao da nismo opsednuti prošlošću, ali treba da razumemo da naše stalno opredljenje treba da je unapređenje svih veština i znanja kako bismo sačuvali kućni prag nasleđen od predaka.

Upozorio je, međutim, da će zbog zelje da sačuvamo Srbiju, Vojska biti stalno napadana, bilo da to cine strane službe, mediji, interesne grupe.

„Vi zato morate da stitite ovu zemlju“, porucio je predsednik mladim oficirima, dodajući da veruje da i da je najnovija klasa oficira dorasla zadatku koji podrazumeva posvećenost miru i bezbednosti. 

SRBIJA DOBIJA MLADE OFICIRE SPREMNE DA SLEDE PRETKE

Najbolji u rangu, potporučnik Aleksandar Ilić istakao je danas da i ove godine Srbija dobija mlade oficire koji su spremni i stručni da nastave tradiciju svojih predaka, koji nikada nisu ustuknuli pred teškoćama.

Ilić je, na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije ispred Narodne skupštine, podsetio da su pretci dali celo svoje biće, ne tražeći zauzvrat ništa, i da je sada došao red na novu generaciju, da, oslanjajući se na njihovo iskustvo savesno i časno obavljaju dužnost u jedinicama Vojske Srbije.

Kazao da je iza mladih oficira put pun prepreka i izazova koje su uspešno savladali.

„Bilo je potrebno puno truda i odricanja, motiva i želje, da danas stojimo časno i ponosno pred vama. To je jedini ispravan način za stvaranje čoveka i srpskog oficira“, poručio je on.

Posebno je zahvalio profesorima i poručio da budu sigurni da će novi oficiri opravdati njihovo poverenje i ispuniti njihova očekivanja.

Najveću zahvalnost on je, u ime novih oficira, iskazao roditeljima i porodicama koji su ih uvek podržali.

Svečanost je počela u 11 sati, a u centru će biti izmenjen režim saobraćaja i zatvorene okolne ulice u periodu od 9 do 13.30 sati.

Vazduhoplovi Vojske Srbije će tokom svečanosti nadletati uži centar grada.

Svečanoj promociji potporučnika prisustvovali su i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Najboljima u rangu biće uručene sablje, a najuspešnijim kadetima po vidovima i službama biće uručeni pištolji sa posvetom.

Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA biće dodeljeni paradni bodeži.

 

U programu svečanosti učestvovaće avijacija Vojske Srbije, a svečanost će uveličati muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Reprezentativnog orkestra Garde.

Ove godine Vojnu akademiju završava 160 kadeta i kadetkinja 138. klase, među kojima je njih 12 iz Angole i jedan iz MUP-a Republike Srpske.

U periodu od 9 do 13.30 sati za saobraćaj će biti zatvorene ulice: Trg Nikole Pašića do Terazija, Dečanska od Terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića, Takovska od ugla sa Kosovskom ulicom do Bulevara kralja Aleksandra, Bulevar kralja Aleksandra od Kneza Miloša do Resavske, Ulica Kneza Miloša od Kralja Milana do Bulevara kralja Aleksandra, Dragoslava Jovanovića od ulaza u javnu garažu do Trga Nikole Pašića, kao i Vlajkovićeva od Trga Nikole Pašića do Kosovske..

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO