Veliki odziv građana za potpisivanje peticije Fondacije “Tijana Jurić”!!!

  • Izvor: novosti.rs

02/11/2017

IZMEĐU 150.000 i 160.000 građana, prema preliminarnim procenama, potpisalo je peticiju kojom se traže izmene Krivičnog zakonika i uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža dela – ubistvo dece i maloletnika i ubistvo trudnica. Konačni rezultati biće objavljeni u petak.

foto-printscreen – youtube

Fondacija je organizovala pre nedelju dana potpisivanje narodne inicijative u 40 gradova. Da bi se njihov predlog našao na dnevnom redu parlamenta potrebno je 30.000 potpisa.

Mislim da smo uradili veliku stvar – kaže Igor Jurić, i dodaje da ostaju pri stavu da se uvede doživotna robija bez prava na pomilovanje, iako Evropski sud za ljudska prava insistira na tome da zemlje koje imaju kaznu doživotnog zatvora omoguće i razmatranje uslovnog otpusta posle 25 godina.

– Postoji institucija pomilovanja i amnestije, pa skupština ili predsednik mogu dati priliku svakom da izađe na slobodu. Time se zadovoljava pravo na nadu, garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ali tu odgovornost moraju da preuzmu najviši državni organi – kaže Jurić.

Stručna javnost podeljena je oko pitanja da li doživotna treba da zameni zatvorsku kaznu od 30 do 40 godina.

– Kazna doživotnog zatvora nije ni dobra, ni hrišćanska – kaže advokat Toma Fila

Osuđenom se ne daje šansa za pokajanje. On je stavljen u beznadežnu poziciju, a pretnja takvom kaznom ne deluje preventivno. Nijedan prestupnik prilikom činjenja dela ne misli o dužini kazne. Naprotiv, ako zna da će posle ubistva ostati do kraja života u zatvoru, može ubiti još troje ljudi, jer mu je kazna ista.

Sa njim se ne slaže branilac Tihomir Konstantinović, koji smatra da se ovim postiže generalna prevencija i da narodna inicijativa nije pritisak na zakonodavca, već nužnost s obzirom na okolnosti u kojima živimo (mnogo oružja, droge…)

– Potencijalni počinioci moraju biti svesni da će, ako izvrše teško krivično delo, završiti doživotno u zatvoru. Sigurnost građana je na prvom mestu i država mora da nađe novac za to. Česta pomilovanja i skraćenja kazni zbog prepunih zatvora počinioce ohrabruju, dok se građani osećaju nesigurno – kaže Konstantinović. 

PETICIJU Fondacije Tijane Jurić u petak i tokom vikenda potpisalo je 800 građana Požarevca. Prema rečima Sanje Lisac, jedne od majki koje su u Požarevcu pokrenule ovu inicijativu, oko 90 odsto potpisnika smatralo je da za ubice dece treba uvesti smrtnu kaznu, da je doživotna robija malo.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO