Učenici osmog razreda 12. i 13. aprila imaju probni završni ispit !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

03/04/2019

Učenici osmog razreda imaće priliku da provere znanje dva meseca pre male mature i za njih je 12. i 13. aprila organizovan probni završni ispit na kome će rešavati testove iz matematike, maternjeg jezika i kombinovani test.

trong>Prvog dana probnog završnog ispita učenici će rešavati zadatke iz matematike, dok će drugog dana raditi zadatke im maternjeg jezika, odnosno zadatke kombinovanog testa, koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju. Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Dragana Stanojević kaže da je pripremanje testova za probni završni ispit u završnoj fazi, da je ostala samo tehnička dorada, prenosi Tanjug.

Testove za aprilsku proveru znanja osmaka škole će da preuzimaju sa portala Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Svaka škola imaće svoj pin kod, pomoću koga će preuzeti testove, potom ih umnožiti i podeliti učenicima u terminu predviđenom za testiranje.

Uloga probnog završnog ispita je da učenici i nastavnici vide kako će izgledati završni ispit i da se pripreme na procedure koje ih čekaju na samom ispitu.

– Cilj je da se prođu sve procedure u školama, kao za završni ispit. Đaci moraju da donesu đačku knjižicu, testovi ne mogu da se popunjavaju grafitnom olovkom, a probni završni ispit organizuje se u fiskulturnoj sali, kao na maloj maturi –pojašnjava Stanojević.

Pravi završni ispit za osmake biće organizovan 17,18. i 19. juna. Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Učenik iz osnovne škole nosi do 60 bodova, dok će na tri testa maksimalan broj bodova biti 40.

DRUŠTVO