U Šapcu se neće održati tradicionalne manifestacije Čivijada, Čivijaški karneval i Šabački vašar zbog povećanog broja obolelih !!!

  • Autor, foto : Grad Šabac / MEDIA PS

12/09/2021

Na sednici, Štab za vanredne situacije Grada Šapca doneo je odluku da se u narednom periodu ne održavaju tradicionalne manifestacije Čivijada, Čivijaški karneval i Šabački vašar, zbog povećanog broja obolelih.

,,Ovo je ozbiljno vreme koje zahteva teške odluke i najbolje je da preskočimo ove događaje, s obzirom na to da je epidemiološka situacija na celoj teritoriji Mačvanskog okruga nepovoljna. Smatram da je to ispravna odluka, bez obzira što je ekonomija veoma bitna za funkcionisanje grada, ali zdravlje naših sugrađana je na prvom mestu”, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić nakon sednice Štaba koja je održana u Gradskoj kući.

Prema njegovim rečima na teritoriji grada Šapca trenutno je aktivno obolelo 1188 osoba, dok su u Opštoj bolnici hospitalizovana 64 pacijenta.


,,Neverovatan broj pregleda u poslednjih sedam dana je zabeležen u kovid-ambulanti, čak 700 dnevno. Pored toga imamo i veliki broj učenika koji su pozitivni, 87 osnovaca, 155 srednjoškolaca i 11 dece iz Predškolske ustanove ,,Naše dete”. Samo u poslednja četiri dana broj obolelih učenika u odnosu na prošlu nedelju je utrostručen. Oni su   najbrojniji učesnici ovih manifestacija koje ne mogu da se ograniče na jedan ili dva dana. Odluka koju je Štab doneo je jednoglasna i svi treba da je poštuju. Biće vremena kada ćemo slaviti i kada ćemo se zabavljati. Dali smo nalog komunalnoj miliciji i sanitarnoj inspekciji da pojačaju kontrolu mera koji je doneo Krizni štab Vlade Republike Srbije, kako bismo zaštitili sugrađane. Molim sve sugrađane da se odgovorno odnose prema epidemiološkoj situaciji. Apelujem na one koji se do sada nisu vakcinisali da to pravo iskoriste”, istakao je gradonačelnik.

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković ističe da su brojke obolelih visoke, te da se epidemiološka situacija iz dana u dan pogoršava.

,,Na sreću, još uvek nemamo veliki broj pacijenata na stacionarnom lečenju, ali to u svakom trenutku može da se promeni. Mi apelujemo od samog početka da se poštuju mere. Mere nisu prestale iako vidimo da ih građani ne poštuju na adekvatan način”, kazao je Vujković i pozvao sugrađane koji se nisu vakcinisali da se vakcinišu, jer imaju dovoljan broj vakcina.

DRUŠTVO VESTI GRADA ŠABAC