U poslednjih 100 dana na Institutu „Dedinje“ u kliničku praksu uvedeno je pet novih procedura!!!

  • Izvor: novosti.rs

01/02/2018

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje obeležio je u četvrtak 40 godina postojanja, a kako je rečeno na ceremoniji, ovo je jedna od vodećih srpskih zdravstvenih ustanova, koja u Srbiji i na Balkanu pruža zdravstvene usluge iz domena kardiologije, kardiohirurgije, vaskularne hirurgije, transplatacije i drugo.

style=“text-align: center;“>foto youtube preentscreen

Proslavi 40 godina od osnivanja „Dedinja“ prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej, kao i predsednici parlamenata Srbije i Republike Srpske, Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović.

Direktor Instituta Milovan Bojić dobio je ovom prilikom povelju za životno delo, a u obrazloženju su naveli da je on veliki vizionar, stvoritelj i borac.

Bojić je u svom govoru rekao da je srećan svaki čovek kome se ukaže čast i prilika da bude na čelu ovakve ustanove, koja ostvaruje uspehe od 1977. godine do danas.

„Četrdeset godina vrhunski lekari u ovoj ustanovi oplemenjuju medicinu i rade za naše pacijente i našu zemlju. Stvorili smo nešto veliko i trajno, a naša budućnost ogleda se pre svega u izgradnji nove zgrade ‘Dedinje 2’ i preimenovanje u nacionalni institut za srce i krvne sudove Srbije“, rekao je Bojić.

On je pohvalio napore Vlade da revitalizuje i uzdigne zdravstveni sektor i istakao činjenicu da se danas u zdravstvo ulaže više nego u poslednjih 50 godina.

On je rekao da se nada da će želja i energija svih zaposlenih dovesti do postavljanja kamena temeljca za „Dedinje 2“ na proleće.

Dodaje da je u poslednjih 100 dana na Institutu „Dedinje“ u kliničku praksu uvedeno pet novih procedura, od kojih je ugradnja totalnog veštačkog srca prva u regionu. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost izgradnje „Dedinja 2“ i istakao da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo, na temelju dobrog stanja javnih finansija.

„Ne želim danas da obećam nešto što ne možemo da uradimo, ali verujem da ćemo imati snage da uđemo u izgradnju „Dedinja 2“, rekao je predsednik Srbije novinarima, posle svečanosti obeležavanja godišnjice Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje. 

Shvatio je, kaže, koji su zadaci države u toj oblasti i da treba i dalje da se ulaže u zdravstvo još više.

Kako je primetio, tome u prilog ide i činjenica da je u januaru ostvaren suficit 22,1 milijarde umesto predviđenih 13 milijardi, te da je čak i deo povraćaja PDV-a koji je trebalo da bude vraćen u februar, vraćen u januaru.

„Javne finansije stoje, ne samo i dalje dobro, već i još bolje i verujem da ćemo imati dovoljno mogućnosti da ulažemo u zdravstvo, da pomažemo deci, starima, bolesnima…“, poručio je predsednik.

„Guraćemo koliko možemo samo se nadamo da neće dolaziti zahtevi sa svih strana da uradimo sve što u prethodnih 50 godina nije dotaknuto i da baš sve mora da padne u narednih godinu, dve ili tri“, dodao je Vučić.

DODIK PRISUSTVOVAO OBELEŽAVANjU GODIŠNjICE INSTITUTA DEDINjE

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je obeležavanju 40 godina postojanja Instituta Dedinje i rekao da očekuje i da se nada da će taj Institut ostvariti sve svoje planove.

On je, nakon svečanosti, upitan o svojoj poseti Srbiji i razgovorima sa predsednikom Vučićem, rekao da se razgovori vode kontinuirano i da se pre svega fokusiraju na analizu do sada dogovorenog i ostvareni napredak.

„Informisao sam Vučića o aktivnostima gradnje mosta u Bratuncu. Administrativni problemi koje ima BiH to sprečavaju. Srbija je svoje završila“, rekao je Dodik.

Dodaje da je Vučića obavestio i o realizaciji novčane pomoći koje je Srbija pre nekoliko meseci uputila Republici Srpskoj, a da je naravno bilo reči i o sastanku Vučića sa predsednikom Turske Redzepom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

DRUŠTVO