Trojice u tuđini !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

25/05/2018

[views]

Posle kraće pauze meštani sela Stubal kod Kraljeva proslaviće tradicionalno seosku slavu Svete Trojice u Pratelnu mestu desetak kilometera udaljenom od švajcarskog grada Bazela.

o ni jedna proslava kod Srba ne ide bez pečenja tako će se iako daleko od rodnog kraja na trpezi naći neizbezno jagnjeće i praseće pečenje kao i širok asortiman alkoholnog i bezalkoholnog pića.  „Očekujemo oko sedamdesetak gostiju, uglavnom naših meštana koji žive i rade U Švajcarskoj ali i goste iz Nemačke i Francuske s’obzirom da se Bazel nalazi na tromedji ove tri drzave, ali su dobrodošli i svi koji vole druženje i ukus domaće kuhinje“, izjavio je za media-ps.rsjedan od inicijatora i ovogodišnji domaćin ove svakako lepe manifestacije, Milutin Krljar.

Inače, Sveta Trojica ili Sveto Trojstvo (grč. Τριάδα, lat. Trinitas) je hrišćanska verska dogma utvrđena na crkvenim saborima iz 4. veka, po kojoj je jedan Bog u trima ličnostima (gr. ipostas): Oca, Sina i Svetog duha, prenosi Vikipedija. Iako se sama reč „trojstvo“ ne nalazi u Bibliji, verovanje u trojicu (trinitarizam, trojičnost), odlika je većine hrišćanskih crkava i smatra se „centralnom dogmom hrišćanske teologije“. U zapadnom hrišćanstvu preovlađuje mišljenje da je trojična doktrina rezultat dugotrajnog proučavanja Biblije od strane Crkve. Nasuprot tome, Pravoslavna crkva tvrdi da je dogma o Svetoj Trojici deo vere koju je primila usmenim putem od Isusa Hrista preko apostola, i da je kao takva oduvek bila deo vere Crkve.

NAJNOVIJE VESTI

DRUŠTVO SRBIJA GRADOVI