Težimo da se „Dedinje“ preimenuje u nacionalni institut za srce i krvne sudove, što ova ustanova svojim potencijalima sigurno zaslužuje!!!

  • Izvor: novosti.rs

02/02/2018

SAMO u poslednjih 100 dana, na Institutu „Dedinje“ uvedeno je pet novih procedura, od kojih je ugradnja totalnog veštačkog srca prva u regionu – rekao je direktor Instituta „Dedinje“ profesor Milovan Bojić, na obeležavanju 40 godina rada ove ustanove.

trong>Bojić je naglasio da je ponosan na dostignuća Instituta i da svoje nade polaže u izgradnju „Dedinja 2“.

 

– Lakše nam je da uvedemo desetine novih operacija i transplantacija, nego da položimo kamen temeljac za „Dedinje 2“ – rekao je Bojić. – Najveća želja nam je ostvarivanje tog cilja i nadam se da će izgradnja biti započeta na proleće. Takođe, težimo da se „Dedinje“ preimenuje u nacionalni institut za srce i krvne sudove, što ova ustanova svojim potencijalima sigurno zaslužuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost izgradnje „Dedinja 2“ i istakao da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo.

– Ne želim danas da obećam nešto što ne možemo da uradimo, ali verujem da ćemo imati snage da uđemo u izgradnju „Dedinja 2“ – rekao je predsednik Srbije, nakon svečanosti obeležavanja 40. godišnjice Instituta.

Vučić kaže da je shvatio koji su zadaci države u toj oblasti, zbog čega još više treba ulagati u zdravstvo:

– Javne finansije stoje, ne samo i dalje dobro, već i još bolje, i verujem da ćemo imati dovoljno mogućnosti da ulažemo u zdravstvo, da pomažemo deci, starima, bolesnima…

Milovan Bojić je pohvalio velike napore Vlade da revitalizuje i uzdigne zdravstveni sektor.

– Više se ulaže u zdravstvo danas, nego što je to bilo prethodnih 50 godina. Svesni smo da je lista prioriteta velika, ali i da se „Dedinje“ sigurno nalazi na njoj – rekao je Bojić.

On je priznao da je srećan svaki čovek kojem se ukaže počast i prilika da bude na čelu ovakve ustanove.

– Sa osećanjem prijatne treme i ponosa sećam se perioda od 1971. godine, pa sve do danas. „Dedinje“ je imalo saradnju sa najvećim imenima kardio huirurgije i svetskim stručnjacima i tokom perioda od 1992. do 2000. godine, kada su mnoge važne intervencije urađene prvi put u regionu – kazao je Bojić.

Prisutne su pozdravili počasni gosti, među kojima je pacijent Zoran Milićević, kojem je ugrađeno prvo veštačko srce u regionu, Milan Vujić kojem je pre 19 godina transplantirano srce, Nikola Vučićević kojem je pre 22 godine presađena jetra, kao i pacijent Dušan Anđelković (70) kojem je implantacija subkutanog kardioverter defibrilatora urađena pre samo nedelju dana na Institutu „Dedinje“. Takođe, ovo je bila prilika za podsećanje na mnogobrojne uspehe i periode „zlatnog doba“ Instituta.

BOJIĆU POVELjA ZA ŽIVOTNO DELONA svečanosti je profesoru Milovanu Bojiću upravni odbor uručio Povelju za životno delo, a u obrazloženju je navedeno da je on veliki vizionar, stvoritelj i borac.

DRUŠTVO